Kaczka pieczona i pierś kaczki w sosie miodowo musztardowym

02.01.2022

Pieczemy kaczkę w całości (można by nauczyć się luzować). Kaczkę przekrajam na pół wzdłuż a potem jeszcze każdą część na pół w poprzek. Z jednej kaczki wychodzą 4 porcje, ale dobrze jest potem jeszcze podzielić na mniejsze kawałki, bo inaczej trudno je jeść.

Na grzbiecie kaczka nie ma mięsa, więc w piekarniku trzeba ją przypiec głównie na brzuchu.

I uwaga: pierwsze 2 kaczki piekłam prawie 2 godziny i były twardawe.

Trzecią kaczkę piekłam tylko 1 godzinę w temperaturze 175 stopni, po czym wyłączyłam piekarnik nie wyjmując mięsa (czyli kaczka dochodziła w piekarniku). Była lepsza, mięciutka !

PRZEPIS na pierś kaczki klasyczny, uznany w całej Europie:

  • Pierś kaczki smażymy, a nie pieczemy. Podobnie jak stek, ma być lekko różowa w środku. Jest delikatna jak polędwica.
  • Nacinamy skórę na krzyż.
  • NA ZIMNĄ PATELNIĘ kładziemy skórą do dołu i smażymy około 10 minut do wytopienia się tłuszczu (żadnego tłuszczu nie dodajemy).
  • Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3 minut do zrumienienia się.
  • Wkładamy do piekarnika 200 stopni na 10 minut skórą do góry na rozgrzanym półmisku, na dolną półkę. Dorotka trzyma w piekarniku 220 stopni zaledwie 6 minut!.
  • Wyjmujemy i odczekujemy 3-5 minut aż soki się zwiążą. Kroimy na plastry ok. 1 cm. Wtedy kaczka będzie soczysta. Jeżeli pokroimy od razu to soki wypłyną.

Pierś kaczki pieczona dłużej to TWARDA PODESZWA.

PIERŚ KACZKI 2020

  1. Usmażyłam 4 piersi wg klasycznego przepisu powyżej.
  2. Włożyłam na 10 minut do piekarnika na 200 stopni skórą do góry, posypałam z wierzchu jabłkiem startym na tarce.
  3. Odstawiłam na 5 minut żeby odpoczęła.
  4. Tłuszcz powstały z wytapiania plus płyn i jabłka z pieczenia przelałam do żeliwnej brytfanki. Dodałam 2 łyżki musztardy i 2 łyżki miodu, podlałam odrobinę piwem, zrobiłam sos.
  5. Włożyłam do sosu mięso pokrojone w plastry 10 cm.
  6. Nie dusiłam. Mięso już jest miękkie. Odstawiłam na noc, żeby przeszło tym sosem, i krótko podgrzałam tuż przed podaniem.

POŁĄCZENIE MIODU I MUSZTARDY DAJE NIESAMOWITY SMAK!!

 

MOJE UWAGI z 2019

Zrobiłam pierś według tego klasycznego przepisu na Nowy Rok 2019, ale mi nie smakowała, Justynie też nie, choć była bardzo miękka i soczysta. Smakowała trochę jak wątróbka. Na drugi dzień 2 stycznia spróbowałyśmy zrobić ją inaczej, bo kupiłam 5 tacek x 2 piersi i to było dużo.

NIE KUPOWAĆ PIERSI. Nie ma nic wspólnego z chrupiącą kaczką.

Pierś kaczki w pomarańczach:

 

Sos pomarańczowy

Robiłam podobnie, ale długo się czeka na odparowanie połowy płynu. Zagęściłam więc łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie nie czekając aż odparuje i wyszło super. Był bez dodatku żurawin, ani niczego innego. Był trochę za słodki, choć dałam trochę mniej cukru niż 1 łyżka na jedną pomarańczę.

Jak piec całą kaczkę:

 

 

f

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.