Kaczka pieczona z jabłkami i po pekińsku, trybowanie, pierś kaczki

Trybowanie kaczki (usuwanie kości przed pieczeniem). Potem pieczenie po pekińsku. Tajna glazura: anyż, pieprz, sos sojowy, cukier, chili, imbir.

https://youtu.be/o-tEdywMbaA?si=3GaE4bHxNS3ynsgk

Usuwanie kości:

TAJEMNICA MIĘKKIEJ KACZKI PIECZONEJ W CAŁOŚCI

Pieczemy krótko – tylko godzinę, i w niskiej temperaturze 170 st., ale za to w ciasnym naczyniu, bo będzie wytapiał się tłuszcz, w którym ta kaczka się dusi, więc niech będzie zwarta w sobie. Po 1 godzinie wyłączyć piekarnik i niech dojdzie w piekarniku. Potem wyjąć, podzielić na części i jeszcze na krótko do pieca w wysokiej temperaturze żeby przyrumienić. Jest mięciutka.

 

Udka kacze lub gęsie

Metoda polega na dość długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Z mięsa wytapia się wtedy tłuszcz, w którym nóżki ładnie się duszą.

Krok 1

Nogi osusz. Wykałaczką nakłuj skórę na nogach – rób to tak, żeby przedziurawić tylko skórę, nie naruszaj mięsa. Nakłuwaj gęsto, co kilka milimetrów. To zabieg czasochłonny, ale bardzo ważny.

Krok 2

Bardzo dokładnie posól nogi. Nie żałuj soli! Następnie przełóż nogi do naczynia do zapiekania i ułóż dość ciasno – nogi nie powinny być luźno rozłożone na blaszce. Chodzi o to, żeby piekły się w wytapianym tłuszczu – im są ciaśniej ułożone, tym głębiej będą zanurzone w tłuszczu. Odstaw nogi na blat kuchenny na 20 minut, najlepiej na godzinę. Nie wkładaj ich do lodówki.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni i włóż brytfannę. Czas pieczenia:

  1. Nogi kaczki: 90 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie podnieś temperaturę do 190 stopni i zapiekaj, żeby skórka była zrumieniona i chrupiąca – około 15 minut.
  2. Nogi gęsi: 110 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie podnieś temperaturę do 190 stopni i zapiekaj, żeby skórka była zrumieniona i chrupiąca – około 15 minut.

Po podwyższeniu temperatury do 190 stopni miej oko na nóżki, żeby się za nadto nie przypaliły.

Cała kaczka z jabłkami

Poniżej Strzelczyk piekący całą kaczkę z jabłkami. Też ją nakłuwa. Piekarnik 160 stopni. Kaczka waży 3 kilogramy więc piecze 3,5 godziny. Jeżeli za szybko się rumieni, to przykrywamy folią lub pergaminem wysmarowanym masłem.

Poniżej inna wersja całej kaczki. Kładzie ją na jabłkach i obkłada całymi jabłkami. Do środka suszone śliwki.

 

 

 

02.01.2022

Pieczemy kaczkę w całości (można by nauczyć się luzować). Kaczkę przekrajam na pół wzdłuż a potem jeszcze każdą część na pół w poprzek. Z jednej kaczki wychodzą 4 porcje, ale dobrze jest potem jeszcze podzielić na mniejsze kawałki, bo inaczej trudno je jeść.

Na grzbiecie kaczka nie ma mięsa, więc w piekarniku trzeba ją przypiec głównie na brzuchu.

I uwaga: pierwsze 2 kaczki piekłam prawie 2 godziny i były twardawe.

Trzecią kaczkę piekłam tylko 1 godzinę w temperaturze 175 stopni, po czym wyłączyłam piekarnik nie wyjmując mięsa (czyli kaczka dochodziła w piekarniku). Była lepsza, mięciutka !

PRZEPIS na pierś kaczki klasyczny, uznany w całej Europie:

  • Pierś kaczki smażymy, a nie pieczemy. Podobnie jak stek, ma być lekko różowa w środku. Jest delikatna jak polędwica.
  • Nacinamy skórę na krzyż.
  • NA ZIMNĄ PATELNIĘ kładziemy skórą do dołu i smażymy około 10 minut do wytopienia się tłuszczu (żadnego tłuszczu nie dodajemy).
  • Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3 minut do zrumienienia się.
  • Wkładamy do piekarnika 200 stopni na 10 minut skórą do góry na rozgrzanym półmisku, na dolną półkę. Dorotka trzyma w piekarniku 220 stopni zaledwie 6 minut!.
  • Wyjmujemy i odczekujemy 3-5 minut aż soki się zwiążą. Kroimy na plastry ok. 1 cm. Wtedy kaczka będzie soczysta. Jeżeli pokroimy od razu to soki wypłyną.

Pierś kaczki pieczona dłużej to TWARDA PODESZWA.

PIERŚ KACZKI 2020

  1. Usmażyłam 4 piersi wg klasycznego przepisu powyżej.
  2. Włożyłam na 10 minut do piekarnika na 200 stopni skórą do góry, posypałam z wierzchu jabłkiem startym na tarce.
  3. Odstawiłam na 5 minut żeby odpoczęła.
  4. Tłuszcz powstały z wytapiania plus płyn i jabłka z pieczenia przelałam do żeliwnej brytfanki. Dodałam 2 łyżki musztardy i 2 łyżki miodu, podlałam odrobinę piwem, zrobiłam sos.
  5. Włożyłam do sosu mięso pokrojone w plastry 10 cm.
  6. Nie dusiłam. Mięso już jest miękkie. Odstawiłam na noc, żeby przeszło tym sosem, i krótko podgrzałam tuż przed podaniem.

POŁĄCZENIE MIODU I MUSZTARDY DAJE NIESAMOWITY SMAK!!

 

MOJE UWAGI z 2019

Zrobiłam pierś według tego klasycznego przepisu na Nowy Rok 2019, ale mi nie smakowała, Justynie też nie, choć była bardzo miękka i soczysta. Smakowała trochę jak wątróbka. Na drugi dzień 2 stycznia spróbowałyśmy zrobić ją inaczej, bo kupiłam 5 tacek x 2 piersi i to było dużo.

NIE KUPOWAĆ PIERSI. Nie ma nic wspólnego z chrupiącą kaczką.

Pierś kaczki w pomarańczach:

 

Sos pomarańczowy

Robiłam podobnie, ale długo się czeka na odparowanie połowy płynu. Zagęściłam więc łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie nie czekając aż odparuje i wyszło super. Był bez dodatku żurawin, ani niczego innego. Był trochę za słodki, choć dałam trochę mniej cukru niż 1 łyżka na jedną pomarańczę.

Jak piec całą kaczkę:

 

 

f

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *