Gęś pieczona na Nowy Rok 2024
Moczona dobę w solance, w wiadrze. 2 łyżki soli na litr wody. Solankę ostudzić.
Moczenie w solance powoduje, że cała gęś równomiernie przechodzi solą i potem już jej suchą solą nie nacieramy – tak samo, tylko krócej, można moczyć w solance kurczaka czy kaczkę przeznaczone do pieczenia.
Gęś nie lubi odgrzewania, robi się twarda. Więc piec w dniu podawania na stół.
Gęś miała 4,5 kg i nie mieści się w niebieskiej żeliwnej gęsiarce. Musi być pieczona w największej brytfannie tej z Ikei.
Piekłam kilka godzin d godz. 9 rano. Jedna gęś i kaczka starczyły na 10 osób (dwie osoby nie przyszły, ale trochę zostało).


Jak porcjować gęś lub kaczkę PO upieczeniu:
KAPUSTA MODRA do gęsi:
żurawina, miód, wiśnie i kapusta czerwona – opis w drugiej części wideo Okrasy
_______________________________________________________________________________________________________
Styczeń 2022
Gęś duża, prawie 5 kg. I co z tego? Z trudem wyszło 6 porcji!!
Piekłam w żeliwnej niebieskiej gęsiarce pod przykryciem, gęś ledwie się zmieściła, ciasno miała. Nadziałam jabłkami i 1 pomarańczą plus trochę miodu. Podlałam odrobiną soku pomarańczowego.
Po 3 godzinach pieczenia w 130 stopniach była cudownie miękka. Tyle że tłuszczu wyszło z niej chyba ze 2 litry. Gęsiarka piecze wspaniale, nic się nie przypali, mięso mięciutkie.
Dostaliśmy od Justyny gęś w kawałkach ze wsi gdzie byli latem (Wesoła 2021). W sumie ważyła ok. 3,5 kg, z czego ponad połowa nadawała się wyłącznie na rosół. Czyli do pieczenia zostały tylko dwie nogi i pierś, ok. 1,5 kg.
Piekłam 3 godziny w brytfance – gęsiarce, pod przykryciem w temperaturze 130 stopni (na początku 200 stopni, potem zmniejszyć do 130).
Była bardzo dobra, miękka, akurat na moje urodziny dla 5 osób. Nic nie zostało. Ale nie była przypieczona, chrupiąca, raczej uduszona. Wytopiło się sporo tłuszczu. Na końcu trzeba przypiec włączając na krótko turbo.
Do tego pieczone ziemniaki z czosnkiem pieczonym w torebce wg przepisu oddaszfartucha.
Było 2 kg ziemniaków, trochę zbyt mało na 5 osób (ja nie jadłam), ale na granicy. Pieczony czosnek pyszny, na 2 kg ziemniaków lepiej dać 2 główki.
Główki czosnku ściąć od strony łodygi, nie od strony czupryny z włosami. Gdy się zetnie po stronie czupryny, to główka rozpada się na ząbki, które wylatują. Wtedy nie da się upiec główki w całości.
Trik z czosnkiem i pieczone ziemniaki są tutaj: http://poranapora.pl/obiady/stek-z-rostbefu-i-pieczone-ziemniaki-oddaszfartucha-trik-z-czosnkiem/
Natomiast gęś była pieczona według tego co poniżej, wszystko o gęsi, również o rosole:
Gęś pieczona (owsiana) w porcjach z żurawiną lub brzoskwinami
Gęś pieczona długo w niskiej temperaturze – świąteczny przysmak
—————————————————————————-
Kupujemy gęś i pieczemy ją zwyczajnie, bez dodatków.
Myjemy, co trzeba usuwamy.
Jabłkami nie nadziewamy, bo chcemy gęś chrupką, nie duszoną (jabłka to wilgoć).
Zamykamy wykałaczkami, nogi wiążemy sznureczkiem.
Solimy, czosnkujemy, cząbrujemy i majerankujemy.
Odstawiamy do lodówki na 1 noc.
Pieczemy co najmniej 3 godziny.
Najnowsze komentarze