Racuchy z jabłkami na jogurcie i inne

Proste racuchy z jogurtem

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jogurt naturalny rozcieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Jabłko bez skórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na bibule. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Tu oddaszfartucha:

Inne racuchy od Grzegorza z Mniammniam

  • 3 i 1/3 szklanki mąki (50 dag)
  • 3 jajka
  • 3 szklanki zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4-5 twardych i najlepiej kwaśnych jabłek
  • olej do smażenia (około 1 szklanki)
  • cukier do podania
  1. Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie kawałki.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajka, zsiadłe mleko i sól. Wymieszaj mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj trochę mąki, jeśli zbyt gęsta dolej mleka lub wody. Odstaw na 5 minut.
  3. Masę wymieszaj ponownie, dodaj jabłka, wymieszaj dokładnie łyżką.
  4. Na patelnię wlej półcentymetrową warstwę oleju. Rozgrzej go dość silnie. Układaj łyżką niewielkie i płaskie placki i smaż na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony do zrumienienia. Staraj się tylko raz przewracać racuchy. Przekładaj je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. W trakcie smażenia trzeba będzie uzupełnić olej, wlewaj go na patelnię bez racuchów i chwilę podgrzej, przed nałożeniem następnej porcji racuchów (w przeciwnym razie, położone na zbyt zimny olej, wchłoną go za dużo).
  6. Podczas smażenia, bacznie obserwuj racuchy – smażone na zbyt gorącym oleju mogą się spalić w środku, a pozostać surowe w środku, smażone zaś zbyt długo na za zimnym oleju, będą tłuste i ciężkie. Tłuszcz będzie miał odpowiednią temperaturę, jeśli włożona porcja ciasta od razu zacznie się smażyć i olej wokół placka będzie żwawo bąbelkować.
  7. Odsączone racuchy podawaj z cukrem, świeżymi owocami (truskawkami, malinami, jagodami, borówkami) lub konfiturami.

 

Od Dorotki – Składniki

  • 800 dkg jabłek
  • 200 g mąki tortowej typ 450
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • sól, pół łyżeczki proszku do pieczenia (klasyczna wersja jest na drożdżach)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.