2 sałatki po azjatycku: z ogórka i z brokułem

  • 2 świeże, młode ogórki
  • pęczek dymki
  • imbir 1 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • sos sojowy 3 łyżki
  • cukier trzcinowy 1 łyżka / miód
  • ocet 1 łyżka – lepiej ryżowy, chiński lub sok z cytryny
  • pieprz, sól, ostra papryka, szczypta chili
  • olej / olej sezamowy / oliwa

Ogórki nieobrane pokroić w plasterki lub słupki. Zrobić marynatę: posiekać cebulkę, czosnek itd. Wymieszać z ogórkami i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Ogórki puszczą sok i na dnie miski pojawi się więcej płynu. Mieszamy go z ogórkami, podlewając nim ogórki. Ogórki przed podaniem posypujemy sezamem – opcjonalnie sezam można przyprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Pilnujemy, aby sezam się nie przypalił!

Sałatka z brokułem po azjatycku

  • brokuł
  • marchewka
  • czerwona cebula 1/2
  • dymka 1/2 pęczka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • olej 1 łyżka
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • cukier trzcinowy 1 łyżka / miód
  • sezam 2 łyżki
  • tahini 1 łyżeczka (pasta/masło sezamowe, sezam utarty z olejem)
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir 1 cm
  • ostra papryczka do smaku

Czosnek i imbir posiekać. Składniki sosu wymieszać. Brokuła pokroić na małe różyczki, łodygi w paski, wrzucić do wrzątku i gotować dosłownie minutę. Wyjąć i przelać lodowatą wodą.

Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w cienkie słupki, zieloną cebulkę posiekaj.

Wymieszaj warzywa z sosem.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.