- 2 świeże, młode ogórki
- pęczek dymki
- imbir 1 cm
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
- sos sojowy 3 łyżki
- cukier trzcinowy 1 łyżka / miód
- ocet 1 łyżka – lepiej ryżowy, chiński lub sok z cytryny
- pieprz, sól, ostra papryka, szczypta chili
- olej / olej sezamowy / oliwa
Ogórki nieobrane pokroić w plasterki lub słupki. Zrobić marynatę: posiekać cebulkę, czosnek itd. Wymieszać z ogórkami i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Ogórki puszczą sok i na dnie miski pojawi się więcej płynu. Mieszamy go z ogórkami, podlewając nim ogórki. Ogórki przed podaniem posypujemy sezamem – opcjonalnie sezam można przyprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Pilnujemy, aby sezam się nie przypalił!
Sałatka z brokułem po azjatycku
- brokuł
- marchewka
- czerwona cebula 1/2
- dymka 1/2 pęczka
- sos sojowy 3 łyżki
- olej 1 łyżka
- ocet ryżowy 1 łyżka
- cukier trzcinowy 1 łyżka / miód
- sezam 2 łyżki
- tahini 1 łyżeczka (pasta/masło sezamowe, sezam utarty z olejem)
- 2 ząbki czosnku
- imbir 1 cm
- ostra papryczka do smaku
Czosnek i imbir posiekać. Składniki sosu wymieszać. Brokuła pokroić na małe różyczki, łodygi w paski, wrzucić do wrzątku i gotować dosłownie minutę. Wyjąć i przelać lodowatą wodą.
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w cienkie słupki, zieloną cebulkę posiekaj.
Wymieszaj warzywa z sosem.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.