Barszcz czerwony

Zupa buraczana robiona z zimowych buraków, nie należy mylić jej z botwinką.

Składniki 

  • 5 dużych buraków
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 skrzydełka kurczaka lub inne mięso
  • 1 łyżeczka cukru, liście laurowe, ziele
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • natka pietruszki, sól, pieprz, opcjonalnie czosnek, majeranek
  • można dodać trochę włoszczyzny

Buraki gotujemy al dente. Potem obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce.

W garnku gotujemy wywar z mięsa i ziemniaki w kostkę. Na tym etapie można dodać włoszczyzny. I oczywiście przyrumieniona cebula, ziele angielskie i listki laurowe.

Wrzucamy do garnka z wywarem buraki i gotujemy jeszcze trochę, przyprawiamy. Zabielamy odrobiną śmietany.

Można dodać jabłka.

Przepis na: Smaczna pyza barszcz czerwony.

https://smacznapyza.blogspot.com/2016/03/barszcz-czerwony-zabielany-z-tluczonymi-ziemniakami.html

Jabłka nie dodawałam, ale zupa WYSZŁA PYSZNA. Ziemniaczki obok zupy podane ze skwareczkami. Na zdjęciu po lewej wersja sam barszcz bez ziemniaków za to z mięsem ze skrzydełek, na których gotował się wywar.

Barszcz wyszedł w smaku wyśmienity. Wzięłam 5 dużych buraków, których część po ugotowaniu usunęłam, bo zupa byłaby za gęsta.  Starczyło na dwa dni. Jaśminie nie smakowała, Jaga zjadła, choć twierdziła, że niedobra (polubiła skwarki!). Cukru nie dawałam, bo buraki były słodkie. Dużo czosnku i umiarkowanie majeranku plus sól i pieprz plus zakwaszenie octem/sokiem z cytryny. Nic więcej nie trzeba. Pyszne.  Te ziemniaki podane razem na jednym talerzu z zupą są kontrowersyjne. Drugiego dnia podałam ziemniaki osobno i nie tłuczone. Wyszło super.

I spróbujemy zrobić barszcz na zakwasie, choć nie wiem po co, bo ten, bez zakwasu, jest wyśmienity.

Fajne przepisy tradycyjnej polskiej kuchni: Smaczna pyza

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *