Szponder piekłam 5 godzin w temp. 145 stopni. Ale pewnie krócej by wystarczyło. Wyszedł mięciutki w pysznym sosie. Uwaga: chilli i limonka są tu ważne dla smaku!! Sosu wyszło za dużo, więc na drugi dzień zrobiłam pręgę w tym sosie. Pokroiłam pręgę w plastry i identycznie upiekłam trzymając w piecu 3 godziny. Równie pyszna.
Składniki:
- Szponder wołowy z kością
- Jasny sos sojowy 100 ml
- Ostra musztarda 2 łyżki
- Papryczka chili ½
- Cukier 50 g
- Limonka 1 szt
- Ketchup 50 g
- Olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marynata: dodajemy kolejno: musztardę Dijon, ketchup, drobno pokrojoną papryczkę chili, olej, sos sojowy. Doprawiamy cukrem, pieprzem i solą. Skrapiamy sokiem z limonki. Całość mieszamy.
Szponder otaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do piekarnika, zalewamy marynatą i pieczemy przez parę godzin, w zależności od temperatury.
Morgan piecze kilka godzin w tem. 120 stopni, można piec w 170-180 stopni, uważając, żeby nie przypalić marynaty.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.