Szponder by Michel Moran czyli pieczone żeberka wołowe i pręga

Szponder piekłam 5 godzin w temp. 145 stopni. Ale pewnie krócej by wystarczyło. Wyszedł mięciutki w pysznym sosie. Uwaga: chilli i limonka są tu ważne dla smaku!! Sosu wyszło za dużo, więc na drugi dzień zrobiłam pręgę w tym sosie. Pokroiłam pręgę w plastry i identycznie upiekłam trzymając w piecu 3 godziny. Równie pyszna.

 

Składniki:

  • Szponder wołowy z kością
  • Jasny sos sojowy 100 ml
  • Ostra musztarda 2 łyżki
  • Papryczka chili ½
  • Cukier 50 g
  • Limonka 1 szt
  • Ketchup 50 g
  • Olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marynata: dodajemy kolejno: musztardę Dijon, ketchup, drobno pokrojoną papryczkę chili, olej, sos sojowy. Doprawiamy cukrem, pieprzem i solą. Skrapiamy sokiem z limonki. Całość mieszamy.

Szponder otaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do piekarnika, zalewamy marynatą i pieczemy przez parę godzin, w zależności od temperatury.

Morgan piecze kilka godzin w tem. 120 stopni, można piec w 170-180 stopni, uważając, żeby nie przypalić marynaty.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.