Kandyzowane skórki pomarańczowe Menu Dorotki

SKŁADNIKI

na 100 g skórki:

  • 150 g cukru
  • 100 g soku pomarańczowego (zamiast wody)

Najpierw pomarańcze myjemy szczoteczką w zlewie z płynem do naczyń!

Potem wrzucamy do gorącej wody z łyżeczką sody.

Potem wrzucamy na kilka minut do wrzątku.

Potem jeszcze raz płuczemy.

Obieramy pomarańcze i ważymy skórki łącznie, aby dopasować ilość cukru.

Skórka z jednej pomarańczy waży ok. 40-45 gramów.

Skórki wrzucamy teraz do nowej gotującej się wody na 10 minut.

Kiedy ostygną kroimy je na paseczki lub w kostki.

Wyciskamy sok z pomarańczy aby mieć go w odpowiedniej proporcji.

Odmierzamy odpowiednią ilość cukru.

Na patelni na sporym gazie rozpuszczamy cukier w soku pomarańczowym.

Dodajemy skórkę i zmniejszamy gaz. Jak już odparuje sok trzeba ciągle mieszać, bo cukier się przypali. Kiedy już jest gęste wyjmujemy 1 sztukę, kładziemy na papierze do pieczenia do wystygnięcia i macamy – jeśli się już nie klei, to jest gotowe. Wtedy wszystko przekładamy na papier i czekamy aż ostygnie. Wtedy przekładamy do słoików i wcale się nie klei. Trzeba zamknąć skórkę w szczelnym słoiku. Można przechowywać długo, pod warunkiem, że nie będzie dostępu wilgoci.

Można też zamrozić w woreczkach i wtedy świetnie się przechowuje. Bardzo szybko się rozmraża.

RELACJA:

Zapomniałam zważyć skórek przed ich włożeniem do wrzątku, a potem oczywiście napęczniały wodą i wynik był nieprawidłowy. Stąd niepewna ilość proporcji soku i cukru (na oko). Pewnie dlatego na końcu smażenia jednak się lepiły do rąk.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.