Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem

Karkówka pieczona w (mniejszej) żeliwnej brytfannie z ajvarem i cebulą.

  • 2,2 kg karkówki
  • papryka słodka wędzona
  • sól, pieprz
  • słoiczek pasty ajvar
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
Karkówkę wsadziłam całą, bez krojenia. Posoloną i posypaną wędzoną papryką, do tego cebula i czosnek, ale 2 kg to za dużo na tę małą brytfankę. Nie wkładać więcj niż 1,5 kg. Zamiast obsmażać wstawiłam na 10 minut do 230 stopni w piecu. Piekłam ok 2 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa) w 180 stopniach. Pod koniec dodałam słoik ajvaru.
Smaczna, ale nie tak miękka jak na solnej pierzynce. Chyba zbyt duży kawałek na tę brytfankę.
Na drugi dzień zrobiłam gulasz, czyli pokroiłam w dużą kostkę i podałam z kaszą kuskus.
Generalnie smak zbyt intensywny, choć niby słoiczek ajvaru był mały. Prawdopodobnie niepotrzebna była wędzona papryka. Gulasz wymieszany z kaszą kuskus bardzo smaczny, bo kasza złagodziła smak.

Ajvar to pasta warzywna, która jest przyrządzona na bazie smażonej/grillowane j słodkiej papryki, bakłażana oraz aromatycznego czosnku. W ostateczności można dodać papryki zwykłej, ale wędzona podkreśla smak i nadaje charakteru dla całej potrawy.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.