Przepis jest przeznaczony na 6 kokilek, ale będziemy piec w formie do tart.
SKŁADNIKI:
- ok. 750 g śliwek
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzany do 180’C, górne i dolne grzanie.
Czas pieczenia 15 – 20 minut (do zrumienienia kruszonki).
Do malaksera z ostrymi siekającymi nożami przekładamy mąkę, cukier, masło i szczyptę soli. Masło raczej miękkie. Mieszamy ok. 1 minuty po czym dodajemy żółtko. Gotową kruszonkę wkładamy do miseczki, owijamy folią, żeby nie było powietrza i wkładamy do lodówki.
Śliwki kroimy na ćwiartki – jeśli są miękkie. Twardsze kroimy na ósemki. Układamy je promieniście na dnie naczynia do pieczenia.
Śliwek nie słodzimy, bo kruszonka jest słodka. Słodycz końcowa będzie zależeć od tego, jak słodkie są śliwki.
Można śliwki oprószyć cynamonem, dodać orzechy włoskie grubo siekane.
Śliwki pokrywamy kruszonką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 15-20 minutach wyjmujemy i można jeść na ciepło lub na zimno.
Owoce pod kruszonką, czyli crumble i rodzaje kruszonki
Crumble to angielski deser. Popularne owoce stosowane w crumble to: jabłko, jeżyna, brzoskwinia, rabarbar, agrest i śliwka. Kombinacje góry to dodatek migdałów, orzechów, płatków owsianych. Można dodać wanilii, cynamonu, kardamonu, kakao. Można posypać cukrem pudrem, podawać z lodami.
Klasyczny przepis na kruszonkę
Przyjęło się, że proporcje w kruszonce to: 2:1:1, czyli 100g mąki pszennej i dalej po 50g cukru i 50g masła. Rozcierasz wszystkie składniki między palcami i gotowe. Kruszonkę możesz trzymać w lodówce, ale pamiętaj o tym, żeby ją po wyjęciu ponownie rozkruszyć. Jeśli kruszonka jest zbyt mokra, dodajesz mąki, jeśli zbyt sucha, masła.
Przepis na owoce pod kruszonką (ze zdjęcia powyżej)
Owoce: borówki, maliny, agrest, morele, truskawki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
110g masła roztopionego
90g cukru
8g cukru z prawdziwą wanilią
10g mąki pszennej
110g płatków owsianych
Do roztopionego i wystudzonego masła wysp składniki suche i wymieszaj widelcem na kruszonkę.
Owoce umyj, większe pokrój i wszystko wymieszaj z 1 łyżką skrobi. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posyp kruszonką. Piecz 35 minut w 180C.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.