Szarlotka Maryli

Pamiątkowy przepis od Doroty Motorówki

  • 0,5 kg mąki
  • 1 żółtko
  • 0,75 masła roślinnego (czasy PRL, wtedy się jadło)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 5 łyżek cukru, sól
  • zapach

Powyższe składniki ugnieść od średnio gęstej konsystencji.

Obrać 1,5 kg jabłek, ćwiartki poddusić z odrobiną cukru.

Blachę natłuścić i opruszyć bułką tartą. Ciasto podpiec na dobrze złoty kolor. Do jabłek dodać rodzynków i migdałów. Wsadzić ponownie do pieca z jabłkami na 10 minut. Ubić białko z 2 dwóch na sztywno, dodać cukru pudru. Posmarować ciasto białkiem i po raz trzeci do piekarnika. Niech dojdzie w wyłączonym piecu.

Oczywiście zamiast jabłek mogą być inne owoce.

Ciasto wg przepisu mamy Edyty Chodanionek

Czego potrzebujemy na dobry początek?

  • 3,5 szklany mąki
  • 1 masło roślinne
  • 5 jajek – oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy osobno i nie dodajemy do masy ciasta.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru

Co robimy?

Zagniatamy powyższe składniki (bez białek) i uzyskaną masę pakujemy do zamrażalnika.

Wyciągamy, kiedy jest twarda i dzielimy na nierówne 2 części.

Ścieramy na tarce na przygotowaną blaszkę większy kawałek ciasta. Na ciasto kładziemy pokrojony w kostkę rabarbar (3/4 kilograma) i posypujemy go 4 łyżkami cukru. Na to dzieło wylewamy pianę z białek ubitą z ¾ szklanki cukru. Na warstwę białka ścieramy mniejszy kawałek zamrożonego ciasta.

Pieczemy ok. 40 minut, wkładając do nie bardzo rozżarzonego piecyka. Blaszkę umieszczamy wyżej i ewentualnie kontrolujemy, czy nam się nic nie pali.

Wyciągamy, posypujemy cukrem pudrem i przynosimy od pracy.

MOGĄ BYĆ OCZYWIŚCIE JABŁKA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *