Przepis od: AniaGotuje.pl
Liczba porcji: 1 kg ryby – słoik 2 l
- 1 kg filetów ryby – u mnie dorsz
- 30 g mąki – 3 płaskie łyżki
- 1 płaska łyżeczka soli;
- 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Składniki na zalewę
- 3 szklanki wody – 750 ml
- 150 ml octu spirytusowego 10 %
- 2 średnie cebule – około 250 g
- 6-8 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 łyżeczki cukru – około 15 g
- 1 płaska łyżeczka soli NIE DAŁAM!!! NIE SOLIĆ ZALEWY!!
Zagotuj 3 szklanki wody (750 ml) i 150 ml octu spirytusowego 10% (lub do 50 ml więcej, jeśli lubisz bardziej octowe dania).
Dodaj: 6-8 ziaren pieprzu; 4 ziarna ziela angielskiego; 3 listki laurowe; 3 łyżeczki cukru, czyli około 15 gramów oraz płaską łyżeczkę soli. Zagotuj zalewę, jak zacznie wrzeć zmniejsz gaz i pogotuj ją 5 minut.
Porada: Można też najpierw usmażyć rybę, a dopiero potem zrobić zalewę. Kawałki ryby wkładamy do słoików i zalewamy jeszcze wrzącą zalewę, a następnie zakręcamy słoiki. Po przestudzeniu odstawiamy je do lodówki. Taka ryba w occie może leżakować w lodówce nawet 1-2 miesiące lub dłużej.
Po 5 minutach do zalewy dodaj cienkie piórka lub krążki cebuli. Ponownie zagotuj zalewę i dalej gotuj całość przez 5 minut. Gotową zalewę odstaw do przestudzenia lub zalej nią rybę w słoikach.
Krok 3: Przygotuj rybę
Do ryby w occie wybierz świeże filety z: dorsza, mintaja, miruny, morszczuka, okonia, szczupaka, sandacza, czy nawet karpia. Świetnie sprawdzą się też płotki, które smażę w całości.
Dorsza wystarczy szybko przepłukać pod zimną wodą. Następnie dobrze osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprósz z obu stron mieszanką soli i pieprzu i obtaczaj z obu stron w mące.
Kawałki ryby smaż na średniej mocy. Powinno wystarczyć po 3-4 minuty z obu stron. Ryba ma się ładnie zarumienić. Jeśli się za mocno przypieka, zmniejsz moc palnika.
Po każdej partii smażonych kawałków ryby oczyścić patelnię z przypalonej mąki, wlej nową porcję oleju i dalej smaż.
Krok 5: Połącz składniki
Przygotuj dwa słoiki o pojemności około 1 litra każdy lub (jak u mnie) jeden większy słoik/garnek o pojemności 2 litrów. Do naczynia wyłóż przestudzone kawałki usmażonej ryby (można na przemian z cebulą z zalewy). Całość zalej zalewą. Powinna ona całkowicie przykryć kawałki ryby.
Słoiki zakręć i wstaw do lodówki. Jak masz garnek, to przykryj go folią spożywczą i przykrywką i również umieść w lodówce.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXx
Super śledzie na święta, można je zrobić dwa tygodniej wcześniej! Najpierw usmażone, a potem zalane zalewą.
Składniki na 2 słoiki po 400 ml
- 8-10 płatów
- 2 spore cebule
- sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki UWAGA! JAK ŚLEDZIE SŁONE TO NIE SOLIĆ!
- 1 łyżeczka oregano lub majeranku, trochę kminku
- 2 łyżki oleju, 3 ziela, 3 liście laurowe
Zalewa:
- 0,7 litra wody
- 80 ml octu 10%
- 3 kopiaste łyżki cukru
- szczypta oregano, papryki słodkiej i ostrej
(Uwaga Olga Smile dodaje dodatkowo: olej, 5 goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarenkach, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego. NIE DODAJE SOLI!!
UWAGA! Były przesolone, nie dały się jeść! Nie solić zalewy!
Najpierw smażymy dzwonka śledzia na patelni, pani obtacza je mąką, ale by zrobimy bez mąki. Odkładamy je i smażymy cebulę, ale nie za bardzo, żeby zbytnio nie zmiękła. W słoikach układamy naprzemiennie śledzie i cebulę.
Zalewa: do wody dodajemy cukier, sól, przyprawy. Gotujemy około 2 minut i na końcu dodajemy ocet i olej. W razie potrzeby dodajemy ciut soli, papryki dla ostrości. Doprowadzamy tylko do wrzenia i zaraz zalewamy śledzie. Zakręcamy dokładnie. Mogą stać 2 tygodnie poza lodówką.
Najnowsze komentarze