Śledzie smażone marynowane

Super śledzie na święta, można je zrobić dwa tygodniej wcześniej!

Najpierw usmażone, a potem zalane zalewą.

Składniki na 2 słoiki po 400 ml

  • 8-10 płatów
  • 2 spore cebule
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano lub majeranku, trochę kminku
  • 2 łyżki oleju, 3 ziela, 3 liście laurowe

Zalewa:

  • 0,7 litra wody
  • 80 ml octu 10%
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • szczypta oregano, papryki słodkiej i ostrej

(Uwaga Olga Smile dodaje dodatkowo: olej, 5 goździków, łyżeczkę pieprzu w ziarenkach, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego. NIE DODAJE SOLI)

UWAGA! Były przesolone, nie dały się jeść! Nie solić!

Najpierw smażymy dzwonka śledzia na patelni, pani obtacza je mąką, ale by zrobimy bez mąki. Odkładamy je i smażymy cebulę, ale nie za bardzo, żeby zbytnio nie zmiękła. W słoikach układamy naprzemiennie śledzie i cebulę.

Zalewa: do wody dodajemy cukier, sól, przyprawy. Gotujemy około 2 minut i na końcu dodajemy ocet i olej. W razie potrzeby dodajemy ciut soli, papryki dla ostrości. Doprowadzamy tylko do wrzenia i zaraz zalewamy śledzie. Zakręcamy dokładnie. Mogą stać 2 tygodnie poza lodówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *