Wszystko o śledziach

Śledzie wigilijne korzenne Olgi Smile

Proste, marynata przegryza się tylko 24 godziny. Gotowego przekładam do słoika, warstwowo z cebulką, lub zalewam oliwą. W takiej formie może stać w lodówce nawet kilka tygodni. Nic mu to nie szkodzi a wręcz przeciwnie.
Przyprawy wąchamy, powinny być mocno aromatyczne. Dodajemy również dużo mielonego ziela angielskiego, które mielę sama w młynku do pieprzu. A śledź jest zawsze marki Lisner lub Koral.

ŚLEDZIE WIGILIJNE SKŁADNIKI:

  • około 350- 400g śledzi z zalewy oliwnej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru lub miód
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatowej
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 cm dość grubego korzenia imbiru
  • oliwa
  • 4 cebule fioletowe
  • łyżka masła lub oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól

Można dodać jeszcze: miodu, namoczonych uprzednio rodzynków (na końcu dorzucamy do cebulki na patelni), octu, soku z cytryny.

ŚLEDZIE WIGILIJNE – PRZEPIS:

Mieszamy w miseczce cukier, cynamon, goździki, gałkę i ziele angielskie. Obieramy kłącze imbiru i ścieramy w cienkie paseczki. Można również go pociąć lub poszatkować. Dodajemy. Śledzie pokrojone na kawałki mieszamy z przyprawami. Jeżeli jest bardzo suchy możemy dolać łyżkę lub dwie oliwy. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Gdy smaki się już przegryzą, smażymy na patelni cebulę z łyżką masła, solimy i gdy dostatecznie zmięknie i lekko się przysmaży dodajemy koncentrat pomidorowy, ewentualnie rodzynki. Śledzie wkładamy do słoika, przekładając cebulką. Dopełniam oliwą i są gotowe do jedzenia. Można również bezpośrednio przełożyć je ze słoika do miseczki, przykryć cebulką i postawić na świątecznym stole. Są wyjątkowo aromatyczne!

śledź w duszonej cebuli. 

Na początku filmiku widać co robić:

Udusić cebulę na oleju. Dodać cukru, garść suszonych śliwek i ziele angielskie. Dusić dalej. Dodać sporo koncentratu pomidorowego i garść posiekanych kiszonych ogórków.

Słodka papryka wędzona, ostra papryka. Dalej dusić. Przekładać masą śledzie pokrojone w makaronik.

Sałatka śledziowa Magdy Hańskiej

Zrobić co najmniej na 3 dni przed jedzeniem!

Proporcje na 4 śledzie

Weź 3 razy więcej cebuli niż śledzi. Posiekaj w kostkę. Dodaj:

  • pieprz
  • 2 łyżki ziół mieszanych (prowansalskich, a najlepiej przyprawy 5 smaków)
  • szczyptę cukru
  • trochę oleju
  • sok z cytryny
  • półtorej łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Wymieszaj to wszystko ze śledziami pokrojonymi w cienki makaronik (paski ok. 1/2 cm)

Śledzie z rodzynkami Magdy Hańskiej

Propoprcje na 4 śledzie

Weź 3 razy więcej cebuli niż śledzi. Posiekaj w kostkę i podsmaż na złoto na oleju. Podlej wodą dodając:

  • dużo curry i słodkiej papryki
  • pieprz, cukier, vegeta, minimalnie ziół
  • sok z cytryny
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • dużą garść namoczonych rodzynków

Po ostudzeniu połącz ze śledziami pokrojonymi w cienki makaronik. Jedz po 2-3 dniach.

RYBA PO GRECKU – robimy podobnie, tylko zamiast rodzynków dajemy mnóstwo marchewki i cebuli (mniej).

Śledź winny po staropolsku wg Małgosi Drewnowskiej

Filety ułożyć w słoju przesypując każdą warstwę listkiem laurowym, cebulą w piórkach, ziarnami pieprzu i jabłkiem startym na grubej tarce. Proporcje na 5 śledzi. Smak winno – marynowany.

Polać zalewą: 2 łyżki musztardy, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki zwykłego octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, trochę cukru.

MARYNATA DO ŚLEDZI

Wersja podstawowa, którą można modyfikować:

  • szklanka octu winnego 3%
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • łyżeczka cukru
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • do wyboru: estragon, papryka, gorczyca, kolendra, cząber, bazylia, rozmaryn

Ocet z przyprawami doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Marynatą zalać śledzie, słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Są gotowe po kilku dniach.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *