Śledzie wigilijne korzenne Olgi Smile
Proste, marynata przegryza się tylko 24 godziny. Gotowego przekładam do słoika, warstwowo z cebulką, lub zalewam oliwą. W takiej formie może stać w lodówce nawet kilka tygodni. Nic mu to nie szkodzi a wręcz przeciwnie.
Przyprawy wąchamy, powinny być mocno aromatyczne. Dodajemy również dużo mielonego ziela angielskiego, które mielę sama w młynku do pieprzu. A śledź jest zawsze marki Lisner lub Koral.
ŚLEDZIE WIGILIJNE SKŁADNIKI:
- około 350- 400g śledzi z zalewy oliwnej
- 2 czubate łyżki cukru pudru lub miód
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatowej
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 4 cm dość grubego korzenia imbiru
- oliwa
- 4 cebule fioletowe
- łyżka masła lub oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
Można dodać jeszcze: miodu, namoczonych uprzednio rodzynków (na końcu dorzucamy do cebulki na patelni), octu, soku z cytryny.
ŚLEDZIE WIGILIJNE – PRZEPIS:
Mieszamy w miseczce cukier, cynamon, goździki, gałkę i ziele angielskie. Obieramy kłącze imbiru i ścieramy w cienkie paseczki. Można również go pociąć lub poszatkować. Dodajemy. Śledzie pokrojone na kawałki mieszamy z przyprawami. Jeżeli jest bardzo suchy możemy dolać łyżkę lub dwie oliwy. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Gdy smaki się już przegryzą, smażymy na patelni cebulę z łyżką masła, solimy i gdy dostatecznie zmięknie i lekko się przysmaży dodajemy koncentrat pomidorowy, ewentualnie rodzynki. Śledzie wkładamy do słoika, przekładając cebulką. Dopełniam oliwą i są gotowe do jedzenia. Można również bezpośrednio przełożyć je ze słoika do miseczki, przykryć cebulką i postawić na świątecznym stole. Są wyjątkowo aromatyczne!
Na początku filmiku widać co robić:
Udusić cebulę na oleju. Dodać cukru, garść suszonych śliwek i ziele angielskie. Dusić dalej. Dodać sporo koncentratu pomidorowego i garść posiekanych kiszonych ogórków.
Słodka papryka wędzona, ostra papryka. Dalej dusić. Przekładać masą śledzie pokrojone w makaronik.
Sałatka śledziowa Magdy Hańskiej
Zrobić co najmniej na 3 dni przed jedzeniem!
Proporcje na 4 śledzie
Weź 3 razy więcej cebuli niż śledzi. Posiekaj w kostkę. Dodaj:
- pieprz
- 2 łyżki ziół mieszanych (prowansalskich, a najlepiej przyprawy 5 smaków)
- szczyptę cukru
- trochę oleju
- sok z cytryny
- półtorej łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Wymieszaj to wszystko ze śledziami pokrojonymi w cienki makaronik (paski ok. 1/2 cm)
Śledzie z rodzynkami Magdy Hańskiej
Propoprcje na 4 śledzie
Weź 3 razy więcej cebuli niż śledzi. Posiekaj w kostkę i podsmaż na złoto na oleju. Podlej wodą dodając:
- dużo curry i słodkiej papryki
- pieprz, cukier, vegeta, minimalnie ziół
- sok z cytryny
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
- dużą garść namoczonych rodzynków
Po ostudzeniu połącz ze śledziami pokrojonymi w cienki makaronik. Jedz po 2-3 dniach.
RYBA PO GRECKU – robimy podobnie, tylko zamiast rodzynków dajemy mnóstwo marchewki i cebuli (mniej).
Śledź winny po staropolsku wg Małgosi Drewnowskiej
Filety ułożyć w słoju przesypując każdą warstwę listkiem laurowym, cebulą w piórkach, ziarnami pieprzu i jabłkiem startym na grubej tarce. Proporcje na 5 śledzi. Smak winno – marynowany.
Polać zalewą: 2 łyżki musztardy, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki zwykłego octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, trochę cukru.
MARYNATA DO ŚLEDZI
Wersja podstawowa, którą można modyfikować:
- szklanka octu winnego 3%
- 1 cebula
- liść laurowy
- łyżeczka cukru
- ziele angielskie
- pieprz
- do wyboru: estragon, papryka, gorczyca, kolendra, cząber, bazylia, rozmaryn
Ocet z przyprawami doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Marynatą zalać śledzie, słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Są gotowe po kilku dniach.
Najnowsze komentarze