Składniki
- 1 średniej wielkości dynia (700-900g), obrana, bezziarnista, miąższ usunięty i pokrojony w kostkę
- 2 jabłka, obrane i grubo posiekane
- 2 gałązki tymianku (1 do zupy i 1 do dekoracji)
- 800 ml wody
- 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
- 2-3 łyżki masła
- 1 czerwona cebula, obrana i posiekana
- Szczypta soli morskiej
- Garść prażonych orzechów włoskich + kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
Przygotowanie
- Rozpuść masło w garnku i dodaj posiekaną cebulę, tymianek i świeży imbir i gotuj przez 4-5 minut.
- Dodaj dynię i kostki jabłek do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut, stale mieszając. Następnie zmniejsz ciepło do niskiego poziomu, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut.
- Po ugotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie mieszaj do gładkości i dopraw solą morską.
- Podawaj ze śmietaną, tymiankiem i prażonymi orzechami włoskimi na wierzchu.
UWAGA
Ten przepis nie został jeszcze wypróbowany. Justyna ugotowała inną zupę z dyni. Zupa Justyny smakowała curry i w niczym nie przypominała w smaku dyni. Podała ją z grzankami własnej roboty i odrobiną sera pleśniowego. Była bardzo smaczna. Dynię przed wrzuceniem do garnka Justyna upiekła.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Najnowsze komentarze