Schab w całości pieczony w kapuście

  •  1 kg schab wieprzowy
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 łyżeczka sól
  • 2 łyżeczki majeranek
  • 2 ząbki czosnek
  • 300 g boczek
  • 2 szt. cebule
  • 700 g kapusta kiszona

Wszystko mi tu pasuje z wyjątkiem boczku. Można by boczek zamienić na słoninkę i dodać śliwek?

Po przyprawieniu czosnkiem, majerankiem, solą itp. przełóż schab do formy do pieczenia. Obłóż go kapustą kiszoną i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 1,5 godziny, temp. 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie usuń folię i piecz bez przykrycia jeszcze 15 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *