Zupa meksykańska z fasolą i kukurydzą

Niesamowicie prosta zupa, głównie warzywna z niewielkim dodatkiem mięsa.

Składniki

  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 3 cebule
  • czosnek
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli białej
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 puszki pomidorów bez skórek
  • sól, pieprz, ewentualnie łyżeczka cukru
  • papryka chilli
  • papryka słodka
  • bazylia, oregano

Wszystkie fasole, pomidory i kukurydzę wrzucamy do garnka i dodajemy wodę. Gotujemy. W międzyczasie na patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy czosnku, papryki i wszystkich przypraw. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem z mięsem żeby zmiękła. Dodajemy papryki, mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do gotującej się fasoli i gotujemy ok. 10 minut.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *