Warzywa pieczone po polsku
Bierzemy do kupy wszystkie warzywa, jakie mamy w domu i kroimy na duże kawałki.
Włoszczyzna, cebula biała, cebula czerwona, burak, ziemniak, czosnek, dynia, cukinia itp.
Przyprawiamy po prowansalsku, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Lub sos słodko kwaśny?
Pomiędzy kawałki warzyw wkładamy ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni w żaroodpornym naczyniu. Po 20 minutach mieszamy warzywa i zwiększamy temperaturę do 220 stopni. Po 10-15 minutach, kiedy brzegi warzyw zaczną się intensywnie rumienić, danie jest gotowe.
Przepis i zdjęcie wzięte od Grzegorza z mniammniam, ale generalnie są to warzywa pieczone podobnie jak piekę je z kurczakiem, tyle że bez kurczaka.
Inna opcja:
Briami – pieczone warzywa po grecku
Składniki:
50 dag małych ziemniaków – może lepiej bez ziemniaków?
10 dag sera feta
10 dag parmezanu lub innego ostrego sera
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/3 szklanki oleju + 2 łyżki do wysmarowania formy
2 bakłażany
2 cukinie
2 cebule
3 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
4 łyżki wody
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
10 dag sera feta
10 dag parmezanu lub innego ostrego sera
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/3 szklanki oleju + 2 łyżki do wysmarowania formy
2 bakłażany
2 cukinie
2 cebule
3 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
4 łyżki wody
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
- Czosnek obierz z łupin. Cebule obierz i pokrój w ósemki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Fetę pokrój w kostkę. Parmezan pokrój w małą kostkę.
- Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój w grube półplastry. Cukinie pokrój w grube plastry. Marchewki obierz i pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry.
- Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmaruj 2 łyżkami oleju. Przełóż do niej warzywa. Dodaj czosnek i cebulę. Posyp natką i dopraw solą i pieprzem. Skrop połową oleju. Wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij formę i odstaw ją na 10 minut, aby odparowała. Dodaj parmezan, skrop pozostałym olejem i wymieszaj. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz ok. 50 minut.
- Formę wyjmij z piekarnika.
- Briami posyp fetą i czarnymi oliwkami.
- Podawaj z kolorową sałatą i sosem tzatziki.
Najnowsze komentarze