Pieczone warzywa po polsku i po grecku

Warzywa pieczone po polsku

Bierzemy do kupy wszystkie warzywa, jakie mamy w domu i kroimy na duże kawałki.

Włoszczyzna, cebula biała, cebula czerwona, burak, ziemniak, czosnek, dynia, cukinia itp.

Przyprawiamy po prowansalsku, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Lub sos słodko kwaśny?

Warzywa zapiekane po gospodarsku pełne słońca :)

Pomiędzy kawałki warzyw wkładamy ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni w żaroodpornym naczyniu. Po 20 minutach mieszamy warzywa i zwiększamy temperaturę do 220 stopni. Po 10-15 minutach, kiedy brzegi warzyw zaczną się intensywnie rumienić, danie jest gotowe.

Przepis i zdjęcie wzięte od Grzegorza z mniammniam, ale generalnie są to warzywa pieczone podobnie jak piekę je z kurczakiem, tyle że bez kurczaka.

Inna opcja:

Briami – pieczone warzywa po grecku

Składniki:

50 dag małych ziemniaków – może lepiej bez ziemniaków?
10 dag sera feta
10 dag parmezanu lub innego ostrego sera
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/3 szklanki oleju + 2 łyżki do wysmarowania formy
2 bakłażany
2 cukinie
2 cebule
3 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
4 łyżki wody
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
  1. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  2. Czosnek obierz z łupin. Cebule obierz i pokrój w ósemki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Fetę pokrój w kostkę. Parmezan pokrój w małą kostkę.
  4. Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój w grube półplastry. Cukinie pokrój w grube plastry. Marchewki obierz i pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry.
  5. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmaruj 2 łyżkami oleju. Przełóż do niej warzywa. Dodaj czosnek i cebulę. Posyp natką i dopraw solą i pieprzem. Skrop połową oleju. Wymieszaj.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij formę i odstaw ją na 10 minut, aby odparowała. Dodaj parmezan, skrop pozostałym olejem i wymieszaj. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz ok. 50 minut.
  7. Formę wyjmij z piekarnika.
  8. Briami posyp fetą i czarnymi oliwkami.
  9. Podawaj z kolorową sałatą i sosem tzatziki.
  10. Briami - pieczone warzywa po grecku - etap 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *