Kotlety mielone pieczone z kurczaka, brokułu i kaszy jaglanej

Przepis Grzegorza z mniammniam.

Składniki na kotlety mielone pieczone z kurczaka, brokułu i kaszy jaglanej

1/2 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
1 średni brokuł
1 szklanka dobrze ugotowanej kaszy jaglanej (10 dag suchej)*
1 jajko
1 cebula średniej wielkości
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju, sól, pieprz

  • Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
  • Umyty i osuszony brokuł pokrój na kawałki, następnie dość drobno posiekaj.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż cały czas miesząc, aż zacznie się szklić, czyli przez jakieś półtorej minuty 🙂 Dodaj czosnek i brokuł, wymieszaj, smaż przez minutę na dużym ogniu. Zestaw do przestygnięcia.
  • Do dużej miski włóż mięso, dodaj kaszę jaglaną, bułkę tartą, jajko, natkę i brokuł z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
  • Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z masy formuj kule wielkości mandarynki. Spłaszcz je, by otrzymać zgrabne kotlety. Kotlety ułóż na papierze, każdy posmaruj olejem. Wstaw do gorącego piekarnika.
  • Zapiekaj przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
  • Kotlety wyjmij z piekarnika, obróć na drugą stronę.
  • Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut, aż ładnie się zarumienią.

Kotlety możesz dodatkowo doprawić kuminem rzymskim, świeżo zmieloną kolendrą, słodką lub ostrą papryką, chilli, tymiankiem lub oregano czy bazylią. Świetnie takie pieczony kotlety smakują też z dodatkiem startego twardej, pokruszonej na małe kawałki fety (około 1 szklanki na podane proporcje).

*By było szybko i łatwo, użyj kaszy w woreczku. Gotuj ją 5 minut dłużej, niż przewiduje instrukcja na opakowaniu – chodzi o to, by była nieco rozgotowana i ładnie skleiła masę oraz zapewniła kotletom soczystość.

  • Jeśli chcesz jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność dania, może nie smarować kotletów olejem przed upieczeniem.
  • Jeśli masz ochotę na danie ultra dietetyczne, nie podsmażaj cebuli i czosnku. Wymieszaj je z posiekanymi brokułami, rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj łyżką oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, w połowie pieczenia zamieszaj. A przestudzeniu dodaj do mięsa.

Brokuły wpierw podsmażamy z cebulą i czosnkiem na małej ilości tłuszczu – tak wydobywamy z nich smak. Potem mieszamy z mięsem i przyprawami. Wpierw pieczemy w wysokiej temperaturze – mięso się szybko ścina i dzięki temu kotlety po upieczeniu są tak soczyste.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *