Polędwiczki duszone z pieczarkami po azjatycku

Składniki na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i sosem sojowym na sposób azjatycki

1/2 kg polędwiczek wieprzowych
40 dag pieczarek średniej wielkości
1 spora cebula (najlepiej cukrowa)
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
6 łyżek oleju słonecznikowego
świeżo zmielony pieprz
sóldo podania:
2 łyżki szczypiorku pociętego na ukośne kawałki
  1. Polędwiczki wieprzowe (najlepiej lekko zmrożone) pokrój na cienkie plastry. Włóż do miseczki, wlej sos sojowy, wymieszaj, odstaw na bok.
  2. Cebulę obierz, pokrój na cienkie piórka. Pieczarki obierz, odkrój końcówki, każdą przekrój na połowę (większe pieczarki pokrój na ćwiartki).
  3. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, lekko posól i smaż przez minutę na dużym ogniu przez cały mieszając. Dodaj pieczarki i nie przerywając smaż przez 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Dodaj polędwiczki razem z sosem i smaż potrawę cały czas mieszając przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor.
  4. Zdejmij z ognia, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Podawaj danie udekorowane szczypiorkiem. Smakuje najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko i soczystą sałatką ze świeżych ogórków doprawioną ostrym sosem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *