Polędwiczki klasycznie duszone w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki
  • 350 g pieczarek
  • 100 g wędzonki
  • 400 ml śmietany 38 procent
  • 100 ml wody
  • 50 g masła
  • olej do smażenia
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • mąka, sól, pieprz

SOS

Dwa plastry wędzonego kroi w kostkę i wrzuca na patelnię z odrobiną masła. Dorzuca posiekane w ćwiartki małe pieczarki, pół średniej cebuli w kostkę, dwa ząbki czosnku. Pieczarki mają się przyrumienić, mnie udusić. Dodaje śmietany plus wody, żeby śmietana się nie rozwarstwiała.

POLĘDWICZKI

Polędwiczki kroimy na 3 cm wałki i rozgniatamy na płasko.

Do miseczki dajemy mąkę, czerwoną paprykę, sól i pieprz, mieszamy to wszystko i obtaczamy w tym polędwiczki.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło i smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony, po czym wyjmujemy je i wsadzamy do sosu pieczarkowego.

CEBULKA NA WIERZCH

2 duże cebule kroimy i podsmażamy na sosie z polędwiczek, karmelizujemy je.

Polędwiczki w sosie pieczarkowym wkładamy do piekarnika 170 st. na około 15-20 minut.

Cebulkę kładziemy na polędwiczki dopiero gdy leżą już na talerzu.

 

 

 

x

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *