Składniki:
- 2 polędwiczki
- 350 g pieczarek
- 100 g wędzonki
- 400 ml śmietany 38 procent
- 100 ml wody
- 50 g masła
- olej do smażenia
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- mąka, sól, pieprz
SOS
Dwa plastry wędzonego kroi w kostkę i wrzuca na patelnię z odrobiną masła. Dorzuca posiekane w ćwiartki małe pieczarki, pół średniej cebuli w kostkę, dwa ząbki czosnku. Pieczarki mają się przyrumienić, mnie udusić. Dodaje śmietany plus wody, żeby śmietana się nie rozwarstwiała.
POLĘDWICZKI
Polędwiczki kroimy na 3 cm wałki i rozgniatamy na płasko.
Do miseczki dajemy mąkę, czerwoną paprykę, sól i pieprz, mieszamy to wszystko i obtaczamy w tym polędwiczki.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło i smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony, po czym wyjmujemy je i wsadzamy do sosu pieczarkowego.
CEBULKA NA WIERZCH
2 duże cebule kroimy i podsmażamy na sosie z polędwiczek, karmelizujemy je.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym wkładamy do piekarnika 170 st. na około 15-20 minut.
Cebulkę kładziemy na polędwiczki dopiero gdy leżą już na talerzu.
x
Najnowsze komentarze