Musaka bułgarska prosta i prawdziwa grecka

SKŁADNIKI

  • mięso indycze, mielone – 500 g
  • cebula – 1 szt.
  • ziemniaki – 500 g
  • olej
  • pomidory – 4-5 szt.
  • mleko – 1 szklanka
  • mąka – 1 łyżka
  • jajo – 2 szt.
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • masło – 2 łyżki
  • żółty ser

KROK 1: OBSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Łączymy składniki marynaty

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, a następnie obsmażamy ziemniaki, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą. Cebulę siekamy w kostkę. Obsmażone ziemniaki przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. 3 pomidory kroimy w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone – smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsypujemy cząber (ilość wedle uznania). Do mięsnego farszu dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziemniakami i chwilę jeszcze podsmażamy.

KROK 2: WKŁADAMY FARSZ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

 Farsz nakładamy na schab

Pomidory kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju oraz kładziemy plastry pomidorów, na które wykładamy farsz mięsno-ziemniaczany. Musakę wkładamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

KROK 3: ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY SEREM

Łączymy składniki marynaty

Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Roztrzepujemy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby – dodajemy odrobinę mąki.

Po upływie 30 minut wyciągamy zapiekankę z piekarnika i zalewamy ją sosem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem oraz cząbrem. Musakę ponownie wkładamy do piekarnika, aż całość ładnie się zapiecze.

A to prawdziwa grecka musaka prezentowana przez greckiego kucharza:

SKŁADNIKI:

  • 1 kg bakłażanów, umytych, pokrojonych w grube plastry, zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
  • 1 kg dużych cukinii, umytych, pokrojonych w grube plastry zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
  • około 150 ml oliwy z oliwek
  • 300 g cebuli, grubo pokrojonej
  • 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w grube plastry, delikatnie przesmażonych
  • 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 800 g pomidorów pellati z puszki
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli, 2 laski cynamonu, 15 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku w całości, 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej, sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego koperku, umytego, posiekanego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 80 g startego sera typu graviera, np. grana padano
  • 2 żółtka jajek

BESZAMEL

  • 200 g masła
  • 150 g maki pszennej
  • 1200 ml ciepłego, świeżego mleka
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g startego sera typu graviera, np. grana padano
  • 2 żółtka

UWAGA: pod koniec facet pokazuje, jak się robi prawdziwą sałatkę grecką (będzie osobny wpis).

Można zamiast beszamelu dać jogurtu greckiego i posypać po wierzchu rozdrobnionym serem feta. Spróbujcie polecam.

x

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *