Musaka grecka i jej uboga krewna bułgarska

PRAWDZIWA GRECKA MUSAKA

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg bakłażanów
  • 0,5 kg cukinii
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 400 g pomidorów pelati z puszki
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku w całości
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1-1,5 łyżki bułki tartej
  • 40 g startego sera grana padano
  • 1 żółtko

Beszamel:

  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 40 g sera grana padano
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry.
    Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku.
  2. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą.
    Zostawiamy je tak na 15 minut, a po tym czasie opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą.
    Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku.
  3. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę.
    Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa.
    Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
    Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ).
    Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  4. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
  5. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki.
    Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie.
    Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy grillowane plastry cukinii, również ciasno jak w przypadku ziemniaków.
    Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.

Beszamel:

  1. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje.
    Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę, starty ser i żółtka. Mieszamy dokładnie.
  2. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki, rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach.
  3. Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut.
    Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia.

UPROSZCZONA MUSAKA BUŁGARSKA

SKŁADNIKI

  • mięso mielone podsmażone na oliwie z cebulą – 500 g
  • ziemniaki – 500 g
  • pomidory – 4-5 szt.
  • jogurt lub mleko – 1 szklanka
  • mąka – 1 łyżka
  • jajo – 2 szt.
  • papryka słodka, ostra, oregano, kmin rzymski, czosnek
  • sól, pieprz
  • żółty ser

KROK 1: ZIEMNIAKI + CEBULA + MIELONE + PASSATA

Łączymy składniki marynaty

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę lub talarki. Solimy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone – smażymy, mieszając. Dodajemy passatę plus łyżkę koncentratu. Mieszamy z ziemniakami i gotujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

KROK 2: WKŁADAMY FARSZ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO i PIECZEMY

 Farsz nakładamy na schab

Na dno naczynia odrobina oliwy i plastry pomidorów, na które wykładamy farsz. Wkładamy na około 40 minut do pieca 180°C.

KROK 3: WYJMUJEMY I POLEWAMY SOSEM I POSYPUJEMY SEREM

Łączymy składniki marynaty

Do miski wbijamy jaja, dolewamy jogurt grecki. Roztrzepujemy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Po upływie 40 minut wyciągamy zapiekankę z pieca i zalewamy ją sosem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Musakę ponownie wkładamy do piekarnika, aż całość ładnie się zapiecze.

A poniżej prawdziwa grecka musaka prezentowana przez greckiego kucharza.

W greckiej zawsze jest bakłażan, i zwykle cukinie. Ziemniaki chyba niekoniecznie. Beszamel.

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza sos beszamelowy.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg bakłażanów, umytych, pokrojonych w grube plastry, zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
  • 1 kg dużych cukinii, umytych, pokrojonych w grube plastry zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
  • około 150 ml oliwy z oliwek
  • 300 g cebuli, grubo pokrojonej
  • 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w grube plastry, delikatnie przesmażonych
  • 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 800 g pomidorów pellati z puszki
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli, 2 laski cynamonu, 15 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku w całości, 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej, sok z 1/2 cytryny
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 80 g startego sera typu graviera, np. grana padano
  • 2 żółtka jajek

BESZAMEL

  • 200 g masła
  • 150 g maki pszennej
  • 1200 ml ciepłego, świeżego mleka
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g startego sera typu graviera, np. grana padano
  • 2 żółtka

UWAGA: pod koniec facet pokazuje, jak się robi prawdziwą sałatkę grecką (będzie osobny wpis).

Można zamiast beszamelu dać jogurtu greckiego i posypać po wierzchu rozdrobnionym serem feta. Spróbujcie polecam.

x

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *