PRAWDZIWA GRECKA MUSAKA
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 0,5 kg bakłażanów
- 0,5 kg cukinii
- 0,5 kg ziemniaków
- 150 g cebuli
- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 125 ml bulionu warzywnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku w całości
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1-1,5 łyżki bułki tartej
- 40 g startego sera grana padano
- 1 żółtko
Beszamel:
- 0,5 l ciepłego mleka
- 75 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 40 g sera grana padano
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry.
Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku. - Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą.
Zostawiamy je tak na 15 minut, a po tym czasie opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku. - W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę.
Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa.
Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ).
Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. - Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
- W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki.
Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie.
Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy grillowane plastry cukinii, również ciasno jak w przypadku ziemniaków.
Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.
Beszamel:
- W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje.
Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę, starty ser i żółtka. Mieszamy dokładnie. - Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki, rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach.
- Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut.
Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia.
UPROSZCZONA MUSAKA BUŁGARSKA
SKŁADNIKI
- mięso mielone podsmażone na oliwie z cebulą – 500 g
- ziemniaki – 500 g
- pomidory – 4-5 szt.
- jogurt lub mleko – 1 szklanka
- mąka – 1 łyżka
- jajo – 2 szt.
- papryka słodka, ostra, oregano, kmin rzymski, czosnek
- sól, pieprz
- żółty ser
KROK 1: ZIEMNIAKI + CEBULA + MIELONE + PASSATA
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę lub talarki. Solimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone – smażymy, mieszając. Dodajemy passatę plus łyżkę koncentratu. Mieszamy z ziemniakami i gotujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
KROK 2: WKŁADAMY FARSZ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO i PIECZEMY
Na dno naczynia odrobina oliwy i plastry pomidorów, na które wykładamy farsz. Wkładamy na około 40 minut do pieca 180°C.
KROK 3: WYJMUJEMY I POLEWAMY SOSEM I POSYPUJEMY SEREM
Do miski wbijamy jaja, dolewamy jogurt grecki. Roztrzepujemy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po upływie 40 minut wyciągamy zapiekankę z pieca i zalewamy ją sosem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Musakę ponownie wkładamy do piekarnika, aż całość ładnie się zapiecze.
A poniżej prawdziwa grecka musaka prezentowana przez greckiego kucharza.
W greckiej zawsze jest bakłażan, i zwykle cukinie. Ziemniaki chyba niekoniecznie. Beszamel.
Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza sos beszamelowy.
SKŁADNIKI:
- 1 kg bakłażanów, umytych, pokrojonych w grube plastry, zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
- 1 kg dużych cukinii, umytych, pokrojonych w grube plastry zanurzonych w wodzie z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały i nie zgorzkniały
- około 150 ml oliwy z oliwek
- 300 g cebuli, grubo pokrojonej
- 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w grube plastry, delikatnie przesmażonych
- 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 800 g pomidorów pellati z puszki
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki soli, 2 laski cynamonu, 15 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku w całości, 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej, sok z 1/2 cytryny
- 350 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżego koperku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 80 g startego sera typu graviera, np. grana padano
- 2 żółtka jajek
BESZAMEL
- 200 g masła
- 150 g maki pszennej
- 1200 ml ciepłego, świeżego mleka
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g startego sera typu graviera, np. grana padano
- 2 żółtka
UWAGA: pod koniec facet pokazuje, jak się robi prawdziwą sałatkę grecką (będzie osobny wpis).
Można zamiast beszamelu dać jogurtu greckiego i posypać po wierzchu rozdrobnionym serem feta. Spróbujcie polecam.
x
Najnowsze komentarze