1. Mąka pszenna
Mąka pszenna to mąka najbardziej znana i najczęściej wybierana przez gospodynie domowe od wielu pokoleń. Gwarantuje bowiem idealne wyrastanie ciast, elastyczność oraz odpowiednią konsystencję. To wszystko za sprawą glutenu, w który jest bogata.
Łatwo też zauważyć, że im mąka ma bielszy kolor, tym niższy posiada numer typu. Im kolor mąki ciemniejszy, tym wyższa zawartość otrębów i tym samym wyższy typ. Jaki typ mąki pszennej będzie w takim razie najlepszy? Wszystko zależy od tego, co chcemy z niej przygotować. W poniższej tabelce znajdziesz odpowiedź na pytanie, jaka mąka będzie najlepsza do pierogów, jaka do pizzy, a jaka do naleśników.
Typ mąki | Zastosowanie |
---|---|
450 | Ciasta biszkoptowe, torty |
500 | Kluski, pierogi, krucha pizza, makarony, naleśniki, omlety, ciasta kruche |
550 | Ciasta drożdżowe, ciasta smażone np. racuchy, pączki i faworki |
750, 1400, 1850, 2000 | Wypiek domowego chleba |
3000 | Chleby na zakwasie, pulchne ciasto na pizzę czy makaron |
Mąka pszenna lubi być napowietrzana, dzięki czemu wypieki są jeszcze bardziej puszyste i pozbawione zanieczyszczeń. Moim zdaniem w każdej kuchni powinien znaleźć się przesiewacz do mąki!
Przesiewanie mąki nadaje pulchności wypiekom!
2. Semolina z pszenicy durum – co to?
Semolina to gruboziarnista mąka pszenna, która nie kłóci się ze zdrowym odżywianiem i byciem fit. Mąka ta jest bardzo zdrowa, dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych, a dodatkowo zawiera też dużo błonnika.
Dlaczego warto wybrać mąkę z pszenicy durum?
- charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co powoduje, że chętnie sięgają po nią diabetycy,
- pozytywnie wpływa na sprawność intelektualną,
- ma pozytywny wpływ na skórę i wzrok.
- dostarcza organizmowi dużo kwasu foliowego i żelaza.
3. Mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa zalecana jest przede wszystkim diabetykom dlatego, że stabilizuje ona poziom cukru we krwi. Jest to zdrowszy odpowiednik klasycznej mąki pszennej, który używać można do pieczenia ciast, robienia naleśników, a także makaronu czy pierogów. Świetnie sprawdza się też do domowego wypieku chleba.
Mąka orkiszowa a pszenna – jaką mąkę wybrać?
- mąka orkiszowa posiada mniej zanieczyszczeń i jest mniej modyfikowana niż mąka pszenna,
- mąka orkiszowa jest mniej kaloryczna niż pszenna,
- mąka orkiszowa charakteryzuje się wyższą zawartością białka,
- mąka orkiszowa dobrze wpływa na paznokcie, włosy i układ pokarmowy, ponieważ zawiera kwas krzemowy,
- mąka orkiszowa posiada mniej węglowodanów i więcej tłuszczu niż mąka pszenna.
4. Mąka jęczmienna – właściwości
Ten rodzaj mąki ma zdecydowanie mniejszą ilość glutenu niż mąka pszenna. Powoduje to, że chleb czy inne wypieki przygotowane z mąki jęczmiennej są zbite i ciężkie. Jednak dodanie jej do mąki pszennej czy żytniej, w proporcji ok. 10%, zdecydowanie wzbogaca smak chleba na zakwasie. Mąka jęczmienna jest bogata w błonnik i witaminy PP. Jest zdrowszym odpowiednikiem mąki pszennej, stosowanym do naleśników, klusek czy niektórych ciastek.
5. Jaka mąka do chleba? Mąka żytnia
Mąka żytnia stosowana jest przede wszystkim do domowego wypieku chleba. Możesz upiec z niej zarówno pieczywo razowe, pytlowe, jak i mieszane. Przyda się również do przygotowania na żurek wielkanocny. Mąkę żytnią często miesza się z mąką pszenną, aby wypieczony chleb był lekki i bardziej delikatny. Ten rodzaj mąki posiada gluten, ale jest on osłabiony przez działanie związków, które przez pęcznienie rozdzielają gluteny od gliadyn, uniemożliwiają im spełnianie swojej roli. Związki te zwane są śluzami. Dzięki temu mąka żytnia uznawana jest za zdrowszą od pszennej. Ponadto, jest mniej oczyszczona i posiada więcej witamin z grupy B, a także błonnika.
6. Mąka owsiana- właściwości i zastosowanie
Mąka owsiana jest trochę mniej popularna niż mąka pszenna, żytnia czy orkiszowa. To duży błąd, ponieważ jest ona bardzo zdrowa, a dania z niej przygotowane mają wyrazisty smak.
Mąka owsiana – właściwości zdrowotne:
- zawiera kwas linolowy (LA), oleinowy, palmitynowy oraz kwas omega-6, niezbędne dla naszego organizmu,
- ma najwyższą wartość odżywczą ze wszystkich mąk,
- zawiera wysoką ilość błonnika oraz witamin z grupy B,
- jest bogata w pierwiastki, takie jak potas, magnez, wapń, selen, cynk czy sód.
Te wszystkie składniki wzmacniają naszą odporność, dodają nam energii, a także pozytywnie wpływają na zaparcia, cukrzycę czy układ krążenia. Z mąki owsianej możesz upiec chleb, bliny oraz placki. Często stosuje się ją w połączeniu z innymi mąkami, aby nadać jej lekkości.
7. Bogata w witaminy mąka z prosa- zastosowanie
Używana od czasów prehistorycznych, współcześnie stosowana w połączeniu z mąką pszenną do wypieku chleba . Charakteryzuje się dużą zawartością białka, witamin oraz soli mineralnych. Ponadto ma działanie moczopędne i korzystnie wpływa na śledzionę oraz żołądek. Znana także jako mąką jaglana, dostępna jest we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością, polecana do domowego wypieku ciast, a także robienia pierogów, naleśników czy makaronów.
8. Czy mąka ryżowa jest zdrowa?
Mąka ryżowa jest bogata w błonnik, sole mineralne, witaminy z grupy B, wapń, magnez i fosfor. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Co najciekawsze – można przygotować ja samemu w domu. Wystarczy bowiem blenderem zmielić ryż i gotowe! Mąka ryżowa jest popularnym zamiennikiem mąki pszennej, możesz stosować ją do wypieku ciast, a także smażenia naleśników. Świetnie sprawdza się podczas przygotowania pierogów, placków, a także zagęszczania zup czy sosów.
9. Mąka gryczana – właściwości pożądane przy wielu chorobach
Ten rodzaj mąki zawiera dużo białka i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu zalecana jest dla osób cierpiących na cukrzycę, a także osłabionych czy wegetarian. Mąka gryczana często dodawana jest do pieczywa, ponieważ podnosi jego wartość odżywczą, wydłuża trwałość i obniża poziom cholesterolu.
10. Mąka kukurydziana – właściwości i zastosowanie
Mąka kukurydziana nadaje wypiekom puszystość i słodkawy smak. Ponadto pieczywo z niej zrobione charakteryzuje się złocistym kolorem. Zawiera żelazo, magnez, a także witaminę A, E i z grupy B. Posiada ona zdecydowanie więcej błonnika niż mąka pszenna, ale ma niższą zawartość białka. Z mąki kukurydzianej przygotujesz właściwie wszystko. Świetnie nada się do wypieku chleba i ciast, a także do przygotowania naleśników czy zagęszczania sosów i zup.
Najnowsze komentarze