Zupa ogórkowa

Na skrzydełkach kurczaka.

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka
  • włoszczyzna, ziemniaki, cebula przypieczona na gazie
  • kiszone ogórki pokrojone w cieniutką kosteczkę/starte na tarce
  • śmietana
  • ziele, liść laurowy, czosnek, sól, pieprz

Skrzydełka ugotować do miękkości razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą przypieczoną na gazie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę lub częściowo całą, której nadmiar potem się usunie.

Wyjąć skrzydełka i schłodzić. W międzyczasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować. Ziemniaki muszą być dodane przed dodaniem kwaśnych ogórków, inaczej się nie ugotują.

Ze skrzydełek kostki a mięso dodać z powrotem do zupy.

Wlać pulpę ogórkową i trochę sosu. Wyłowić liście laurowe i ziele i duże części włoszczyzny. Zaprawić śmietaną. Dodać CZOSNEK, sól, pieprz, natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *