Zupa ogórkowa – pyszna i prosta. Zupa na skrzydełkach kurczaka lub innym mięsie / kościach.
Zupa ogórkowa pyszna i prosta. Składniki:
- skrzydełka lub udka kurczaka albo żeberka. Może być na kościach.
- 2 marchewki, 1 mała pietruszka, mały kawałek selera
- kilka ziemniaków
- cebula przypieczona na gazie
- kiszone ogórki pokrojone w cieniutką kosteczkę lub starte na tarce / zmiksowane (razem ze skórką)
- kilka łyżek śmietany
- ziele angielskie ok. 6 sztuk, kilka listków laurowych, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz
WYKONANIE ZUPY OGÓRKOWEJ:
Mięso włożyć do ZIMNEJ WODY i ugotować do miękkości razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą przypieczoną na gazie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę, nadmiar można potem usunąć.
Z wywaru wyjąć mięso i odłożyć do ostygnięcia. Do garnka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować. Ziemniaki muszą być dodane przed dodaniem kwaśnych ogórków, inaczej w kwasie się nie ugotują.
Na końcu wlewamy pulpę ogórkową i trochę sosu z ogórków. Wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie i duże części włoszczyzny. Zaprawiamy kilkoma łyżkami śmietany, ale nie za dużo, zupa ogórkowa musi pozostać zielona. Dodać CZOSNEK, sól, pieprz, natkę pietruszki.
Mięso pokroić w kostkę / kawałki i dodać z powrotem do zupy.
Zupa ogórkowa jest gotowa!
Tajemnica 1 – odpowiednia ilość ogórków, dajemy ich mało, bo zupa będzie za kwaśna!
Tajemnica 2 – ziemniaki nie ugotują się w zupie zakwaszonej ogórkami, więc ogórki dajemy po ziemniakach, kiedy są miękkie.
Tajemica 3 – przypieczona cebula
Tajemnica 4 – śmietana łagodzi smak kwaśny
Tajemnica 5 – najważniejsza: dodajemy czosnek, który nadaje zupie wspaniały smak.
Najnowsze komentarze