Żurek staropolski

Najlepszy żurek świata zwany też białym barszczem:

Składniki:

  • 2 butelki zakwasu ze sklepu
  • kilka pęt białej kiełbasy (lub dodatkowo kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej)
  • śmietana
  • ziemniaki, cebula
  • chrzan, biały ser
  • czosnek, majeranek, sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie

Ugotować w dużym garnku ponakłuwaną widelcem białą kiełbasę, a raczej krótko ją sparzyć – nie dłużej niż 10-15 minut. Dodać przypieczoną cebulę. Wrzucić kilka listów laurowych i ziela (potem je wyłowić). Wyjąć ją z garnka do ostudzenia.

Do wywaru z kiełbasy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować.  Włoszczyzny nie dodajemy. Jak ziemniaki są miękkie wlać 2 butelki zakwasu, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i – jeżeli ktoś lubi – trochę zwykłej kiełbasy uprzednio pokrojonej i podsmażonej na patelni (ja nie daję). Ale tylko trochę, bo bardzo zmienia smak. Pogotować chwilę i już gotowe.

Teraz tylko zabielić śmietaną i przyprawić: dużo czosnku, majeranek, sól, pieprz, ze 2 łyżki chrzanu i trochę białeg sera startego widelcem lub pokrojonego w kostkę.

Jak ma być na bogato to podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *