Najprostsza i najlepsza zupa pomidorowa z makaronem.
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka
- włoszczyzna, cebula
- ziemniaki lub makaron
- śmietana
- natka pietruszki
- pomidory świeże lub passata
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe
Skrzydełka ugotować do miękkości razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą przypieczoną na gazie. Dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę.
Wyjąć skrzydełka i schłodzić. Potem usunąć kostki a mięso dodać z powrotem do zupy lub zjeść. Wlać pulpę pomidorową.
UWAGA: ten składnik poniżej nadaje zupie wspaniałego smaku!
1 cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni z dużą ilością masła, do tego dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Poddusić wszystko 5 minut i dodać do zupy.
Wyłowić liście laurowe i ziele. Zaprawić śmietaną. Sól, pieprz, łyżeczka cukru. Natka pietruszki.
Najnowsze komentarze