Zupa pomidorowa z makaronem

Najprostsza i najlepsza zupa pomidorowa z makaronem.

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka
  • włoszczyzna, cebula
  • ziemniaki lub makaron
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • pomidory świeże lub passata
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe

Skrzydełka ugotować do miękkości razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą przypieczoną na gazie. Dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę.

Wyjąć skrzydełka i schłodzić. Potem usunąć kostki a mięso dodać z powrotem do zupy lub zjeść. Wlać pulpę pomidorową.

UWAGA: ten składnik poniżej nadaje zupie wspaniałego smaku!

1 cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni z dużą ilością masła, do tego dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Poddusić wszystko 5 minut i dodać do zupy. 

Wyłowić liście laurowe i ziele. Zaprawić śmietaną. Sól, pieprz, łyżeczka cukru. Natka pietruszki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *