Składniki:
- skrzydełka z kurczaka z wolnego wybiegu
- włoszczyzna, cebula
- ziemniaki lub makaron
- śmietana
- natka pietruszki
- pomidory świeże lub z puszki
- sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe
Skrzydełka ugotować do miękkości razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą przypieczoną na gazie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę.
Wyjąć skrzydełka i schłodzić. Potem usunąć kostki a mięso dodać z powrotem do zupy. Wlać pulpę pomidorową, jeśli trzeba trochę przecieru pomidorowego. Wyłowić liście laurowe i ziele. Zaprawić śmietaną. Sól, pieprz, łyżeczka cukru. Natka pietruszki.
Do tego podać makaron, chyba że jest wersja z ziemniakami, ale ja takiej nie lubię.
UWAGA. Strzelczyk dodaje na końcu podsmażonej cebuli w kostkę z koncentratem pomidorowym! A potem dusi na patelni świeże pomidory, papryczkę chili plus czosnek i MASŁO. I PRZECIERA TO PRZEZ SITKO. Plus lubczyk.
Najnowsze komentarze