Zupa pomidorowa + patent z oddaszfartucha

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka z wolnego wybiegu
  • włoszczyzna, cebula
  • ziemniaki lub makaron
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • pomidory świeże lub z puszki
  • sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe

Skrzydełka ugotować do miękkości razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i cebulą przypieczoną na gazie. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w słupki włoszczyznę.

Wyjąć skrzydełka i schłodzić. Potem usunąć kostki a mięso dodać z powrotem do zupy. Wlać pulpę pomidorową, jeśli trzeba trochę przecieru pomidorowego. Wyłowić liście laurowe i ziele. Zaprawić śmietaną. Sól, pieprz, łyżeczka cukru. Natka pietruszki.

Do tego podać makaron, chyba że jest wersja z ziemniakami, ale ja takiej nie lubię.

UWAGA. Strzelczyk dodaje na końcu podsmażonej cebuli w kostkę z koncentratem pomidorowym! A potem dusi na patelni świeże pomidory, papryczkę chili plus czosnek i MASŁO. I PRZECIERA TO PRZEZ SITKO!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *