Naleśniki z owocami maliny, mango, pomarańcze, kokos, ananas

Moje ciasto wiadomo: mąka, woda mineralna bąbelkowa (jak nie ma to zwykła), trochę mleka, jajko, sól. Roztrzepać trzepaczką do gęstości śmietany. Do ciasta można dodać kapkę oleju.

CIASTO nr 2:

  • 200 g mąki / szklanka
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g instant
  • olej do smażenia, cukier, sól
  • dodałabym wody mineralnej

Pokruszone drożdże dodać do mleka, wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli.

Do żółtek dodajemy mąkę wraz z drożdżami i mlekiem plus ubite białka.

Ciasto odstawiamy na 15 minut.

Jak zrobić puszyste drożdżowe naleśniki?

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże zrobią się płynne. Następnie dodać mąkę, ciepłe mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min, żeby rozczyn zaczął pracować.

Z suchych drożdży nie trzeba robić rozczynu, należy dodać je wraz z pozostałymi składnikami rozczynu do składników ciasta.

Ciasto

Mąkę wsypać do miski, wlać ciepłe mleko, wyrośnięty rozczyn lub suche drożdże, cukier, jajka, olej, sól i dokładnie wymieszać rózgą na jednolite ciasto.

Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wymieszać.

Ciasto jest gęste i puszyste i w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta naleśnikowego nie rozlewa się po patelni, trzeba mu pomóc łyżką). Naleśniki smażyć z dwóch stron do zazłocenia.

 

 

 

 

Proporcje na ok. 12 naleśników

Nadzienie 1 – farsz serowy

  • 600 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego). Opcjonalnie twarożek waniliowy
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego
  • kilka łyżek cukru lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 surowe żółtka z wyparzonych jajek
  • możemy dodać rodzynki
  • można dodać cynamonu
  • można 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku!

Do tego sos owocowy:

 

Rozmrożone owoce Hortexu poddusić chwilę z dodatkiem wody i cukru/cukru waniliowego i dodać łyżkę/łyżeczkę mąki ziemniaczanej, żeby trochę zgęstniały. Otrzymamy pyszny słodko-kwaśny sos do polania naleśników. Można dodać więcej wody i wtedy będzie pyszny kisiel!

 

 

 

 

Podobnie można zrobić z mango (owoce tropikalne Hortexu). Świetne, nie mają żadnych dodatków.

 

 

 

 

 

 

 

Naleśniki z pomarańczami: do ciasta dajemy trochę cukru waniliowego i łyżkę skórki otartej z pomarańczy.

Sos z pomarańczy:

– 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie!
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki miodu
– 1 rozgnieciony goździk
– 1 ziarno kardamonu zielonego
Na patelnię wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, dodaj cukier, miód i przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut, pomarańcze puszczą sok, który odparuje i troszkę się skarmelizuje tworząc gęsty aromatyczny sos (albo dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej). Można dodać żurawin.

Sos wg Dorotki jest opisany tutaj z okazji kaczki w pomarańczach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *