Zupa z dyni

Składniki

  • 1 średniej wielkości dynia (700-900g), obrana, bezziarnista, miąższ usunięty i pokrojony w kostkę
  • 2 jabłka, obrane i grubo posiekane
  • 2 gałązki tymianku (1 do zupy i 1 do dekoracji)
  • 800 ml wody
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula, obrana i posiekana
  • Szczypta soli morskiej
  • Garść prażonych orzechów włoskich + kwaśna śmietana lub gęsty jogurt

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło w garnku i dodaj posiekaną cebulę, tymianek i świeży imbir i gotuj przez 4-5 minut.
  2. Dodaj dynię i kostki jabłek do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut, stale mieszając. Następnie zmniejsz ciepło do niskiego poziomu, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut.
  3. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie mieszaj do gładkości i dopraw solą morską.
  4. Podawaj ze śmietaną, tymiankiem i prażonymi orzechami włoskimi na wierzchu.

UWAGA

Ten przepis nie został jeszcze wypróbowany. Justyna ugotowała inną zupę z dyni. Zupa Justyny smakowała curry i w niczym nie przypominała w smaku dyni.  Podała ją z grzankami własnej roboty i odrobiną sera pleśniowego. Była bardzo smaczna. Dynię przed wrzuceniem do garnka Justyna upiekła.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *