Pyzy

SKŁADNIKI na około 20 pyz

• 1,2 k obranych ziemniaków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• do polania najlepszy smalec z cebulą

PRZEPIS:

1. Ziemniaki obieram. Oddzielam 1/3 ziemniaków i gotuję je do miękkości, gorące przepuszczam przez prasę do ziemniaków.
2. Pozostałe 800 g ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach. Sitko wykładam gazą i wylewam masę. Wyciskam ziemniaki, aby odciekło z nich jak najwięcej wody.
3. W misce łączę ziemniaki ugotowane ze startymi. Z garnka odlewam wodę, która wyciekła z ziemniaków a pozostałą na dnie skrobię dodaję do ziemniaków. Do masy dosypuje też 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę mieszam, formuję pyzy wielkości dużego orzecha włoskiego. Z podanej porcji wychodzi około 22 pyz.
4. Do gotującej się osolonej wody z 1 łyżką oleju wkładam pyzy, mieszam delikatnie i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Podaję z przysmażoną cebulką.

Przepis: Olga Smile

Autor zdjęcia: Łukasz Pojezierski

A tu inne szare kluski, tzw. dziady:

Idealnie smakują w połączeniu z kapustą kiszoną. Wiele gospodyń robi je BEZ jajka.
Jeżeli jesteś fanką ziemniaków, powinnaś spróbować przepis na szare kluski ziemniaczane. Najlepiej smakują w zestawie z kiszoną kapustą 🙂

Składniki:

– 2 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 2-3 szklanki mąki pszennej
– 1 cebula + 2-3 plastry wędzonego boczku /słoniny do omaszczenia klusek
– 3/4 kg kiszonej kapusty
– 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny
– 1 liść laurowy
– kilka kulek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– ok. 200 ml wody do duszenia kapusty

 

To poznańskie danie – koniecznie z majerankiem dodawanym do podsmażanego wędzonego boczku. Są wspaniałym dodatkiem do zrazów wołowych czy też pieczonej kaczki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *