Gęś pieczona ziemniaki pieczone z czosnkiem w torebce

Styczeń 2022

Gęś duża, prawie 5 kg. I co z tego? Z trudem wyszło 6 porcji!!

Piekłam w żeliwnej niebieskiej gęsiarce pod przykryciem, gęś ledwie się zmieściła, ciasno miała. Nadziałam jabłkami i 1 pomarańczą plus trochę miodu. Podlałam odrobiną soku pomarańczowego.

Po 3 godzinach pieczenia w 130 stopniach była cudownie miękka. Tyle że tłuszczu wyszło z niej chyba ze 2 litry. Gęsiarka piecze wspaniale, nic się nie przypali, mięso mięciutkie.

Dostaliśmy od Justyny gęś w kawałkach ze wsi gdzie byli latem (Wesoła 2021). W sumie ważyła ok. 3,5 kg, z czego ponad połowa nadawała się wyłącznie na rosół. Czyli do pieczenia zostały tylko dwie nogi i pierś, ok. 1,5 kg.

Piekłam 3 godziny w brytfance – gęsiarce, pod przykryciem w temperaturze 130 stopni (na początku 200 stopni, potem zmniejszyć do 130).

Była bardzo dobra, miękka, akurat na moje urodziny dla 5 osób. Nic nie zostało. Ale nie była przypieczona, chrupiąca, raczej uduszona. Wytopiło się sporo tłuszczu. Na końcu trzeba przypiec włączając na krótko turbo.

Do tego pieczone ziemniaki z czosnkiem pieczonym w torebce wg przepisu oddaszfartucha.

Było 2 kg ziemniaków, trochę zbyt mało na 5 osób (ja nie jadłam), ale na granicy. Pieczony czosnek pyszny, na 2 kg ziemniaków lepiej dać 2 główki.

Główki czosnku ściąć od strony łodygi, nie od strony czupryny z włosami. Gdy się zetnie po stronie czupryny, to główka rozpada się na ząbki, które wylatują. Wtedy nie da się upiec główki w całości.

Trik z czosnkiem i pieczone ziemniaki są tutaj: http://poranapora.pl/obiady/stek-z-rostbefu-i-pieczone-ziemniaki-oddaszfartucha-trik-z-czosnkiem/

Natomiast gęś była pieczona według tego co poniżej, wszystko o gęsi, również o rosole:

Gęś pieczona (owsiana) w porcjach z żurawiną lub brzoskwinami

Gęś pieczona długo w niskiej temperaturze – świąteczny przysmak

—————————————————————————-

Kupujemy gęś i pieczemy ją zwyczajnie, bez dodatków.

Myjemy, co trzeba usuwamy.

Jabłkami nie nadziewamy, bo chcemy gęś chrupką, nie duszoną (jabłka to wilgoć).

Zamykamy wykałaczkami, nogi wiążemy sznureczkiem.

Solimy, czosnkujemy, cząbrujemy i majerankujemy.

Odstawiamy do lodówki na 1 noc.

Pieczemy co najmniej 3 godziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *