Spaghetti bolognese

Nasz stary przepis, świetny.

  • 5 dużych cebul
  • 0,5-1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowo-wieprzowego
  • 2 słoiki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • jabłka (ewentualnie starta marchewka)
  • oliwki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie i/lub tymianek, cząber itp.
  • makaron spaghetti
  • parmezan

Cebule drobno posiekać, podsmażyć na oliwie aż się zeszklą. Wrzucić do garnka.

Mięso podsmażyć na oliwie (jeśli się skleja dodać łyżkę mleka). Dodać do garnka.

Zetrzeć jabłko i dodać ol 5 zmiażdżonych ząbków czosnku, przyprawy (po ok. 1 łyżeczce) i pokrojone oliwki. Posolić i popieprzyć.

Dolać trochę wody, żeby nie było za gęste. Dodać koncentrat (kontrolując kolor).

Gotować na wolnym ogniu. Spaghetti jest gotowe, gdy zmieni kolor na bardziej winno-brązowy. Przyprawy powinny być widoczne gołym okiem (jeśli nie – dosypać – z tym nie można przedobrzyć).

Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.

Podawać posypane parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *