Nasz stary przepis, świetny.
- 5 dużych cebul
- 0,5-1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowo-wieprzowego
- 2 słoiki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- czosnek
- jabłka (ewentualnie starta marchewka)
- oliwki
- sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie i/lub tymianek, cząber itp.
- makaron spaghetti
- parmezan
Cebule drobno posiekać, podsmażyć na oliwie aż się zeszklą. Wrzucić do garnka.
Mięso podsmażyć na oliwie (jeśli się skleja dodać łyżkę mleka). Dodać do garnka.
Zetrzeć jabłko i dodać ol 5 zmiażdżonych ząbków czosnku, przyprawy (po ok. 1 łyżeczce) i pokrojone oliwki. Posolić i popieprzyć.
Dolać trochę wody, żeby nie było za gęste. Dodać koncentrat (kontrolując kolor).
Gotować na wolnym ogniu. Spaghetti jest gotowe, gdy zmieni kolor na bardziej winno-brązowy. Przyprawy powinny być widoczne gołym okiem (jeśli nie – dosypać – z tym nie można przedobrzyć).
Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
Podawać posypane parmezanem.
Najnowsze komentarze