Fasolada cassoulet francuski gulasz z fasolą

Cassoulet – francuski gulasz / potrawka z fasolą z różnych mięs. Francuzi ją zapiekają ją nawet dwie godziny robiąc z wierzchu pierzynkę ziołowo – serową i/lub bułczaną. Jest podobny do fasolki po bretońsku. W porównaniu z cassoulet nasza fasolka po bretońsku jest żałosna. Dodając innych mięs niż boczek i kiełbasa, jak to jest w naszej pożal się boże fasolce po bretońsku, otrzymujemy wspaniałą potrawę, która jest bogatsza i równocześnie łagodniejsza w smaku.

O dziwo, po długim duszeniu mięso już się rozpada, a fasola NIE!

3 razy więcej mięs niż fasoli:

400 g fasoli
500 g boczku wędzonego bez skóry
800 g karkówki / łopatki wieprzowej / szynki lub dowolnych resztek / innych mięs
2 puszki pomidorów krojonych
tymianek, natka pietruszki
pół szklanki bułki tartej
2 szklanki bulionu
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe
sól, pieprz ziołowy i ostra czerwona papryka
Fasolę zalać wodą na noc. Następnego dnia gotować 20 minut z dodatkiem soli al dente, bo potem będzie się jeszcze długo dusić.
Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem.
Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola będzie całkowicie miękka i wchłonie płyn – około 40 minut. Może się też dusić na kuchence, ale zapiekane jest smaczniejsze.
Zrobiłam wersję jednogarnkową w dużym żeliwnym garnku tylko dusząc, bez zapiekania. Bez bułki tartej. Na koniec dodałam trochę sera, choć to zbędne, bo sos ładnie sam się redukuje.
W sumie ta potrawka to po prostu bigos, czyli można dodawać różne mięsa, kiełbasę, boczek itp., co tam się nawinie, tyle że funkcję kapusty pełni fasola.
————————————————————————–
Inna wersja cassoulet:
  • biała fasola z puszki 200 gramów
  • wędzony boczek 200 gramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr
  • wieprzowina bez kości ( kark łopatka, szynka) 400 gramów
  • gałązka tymianku, gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory pelatti z puszki 200 gramów
  • szalotki 10 sztuk
Jest to podstawowy przepis na francuski cassoulet czyli wolno duszone mięso wieprzowe z fasolą i przyprawami. Proste, przyjazne jedzenie z francuskiej wsi. Podawać cassoulet z kaszą gryczaną.
Bardzo podobne danie to feijoada robiona z czarną fasolą uważana za brazylijską potrawę narodową. Potrawa portugalska, w Portugalii również z czerwoną fasolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *