Skrzydełka / kurczak z grilla w sosie teriyaki i duszony

Szybki kurczak duszony w sosie teriyaki od oddaszfartucha:

Sos teriyaki  to marynata do mięs, ryb i przyprawa. Sos teriyaki przygotowuje się na bazie sosu sojowego, z dodatkiem miodu i imbiru – to niezwykłe połączenie smaków: słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione sosem teriyaki zyskują niepowtarzalny, orientalny charakter.

Nazwa teriyaki odnosi się do japońskiego sposobu gotowania, która polega na pieczeniu bądź grillowaniu mięs i ryb w specjalnej marynacie, która pięknie błyszczy (czasownik „teru” oznacza „błyszczeć”) na potrawach. Rolę tej marynaty pełni właśnie sos teriyaki. W Europie i USA przyjął się azjatycki zwyczaj podlewania tą orientalną glazurą właśnie mięs pieczonych – dzięki temu skórka mięsa staje się chrupiąca i ma ostrzejszy smak. Z kolei w Polsce sos teriyaki zyskał uznanie wśród miłośników grillowania – wykorzystuje się go jako marynatę do mięs, które następnie z przyjemnością grillujemy na świeżym powietrzu.

  • pierś kurczaka
  • 10 g sezamu
  • 100 ml sosu teriyaki
  • 100 g mąki
  • 10 g cukru brązowego
  • masło klarowane
  • pieprz, sól

Mięso kroimy na paseczki i obtaczamy w mące, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Tak przygotowane piersi wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Smażymy je do chwili aż się zarumienią. Zdejmujemy je z patelni.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy przygotowany przez nas sos teriyaki. Z pewnością zacznie od razu bulgotać, więc zmniejszymy ciepło na patelni. Do sosu dodajemy sezam i cukier brązowy, by poprawić nadać jeszcze większego słodkiego aromatu. Po chwili dodajemy nasze kurczaki. Obtaczamy je w sosie. Gotowe!

Skrzydełka „Palce lizać” z marynatą Teriyaki Kikkoman

Składniki, 2 porcje:

  • 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ cytryny
  • 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć i osuszyć, Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać Marynatę Teriyaki Kikkoman, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Zdjąć folię a skrzydełka jeszcze zarumienić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *