Szybki kurczak duszony w sosie teriyaki od oddaszfartucha:
Sos teriyaki to marynata do mięs, ryb i przyprawa. Sos teriyaki przygotowuje się na bazie sosu sojowego, z dodatkiem miodu i imbiru – to niezwykłe połączenie smaków: słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione sosem teriyaki zyskują niepowtarzalny, orientalny charakter.
Nazwa teriyaki odnosi się do japońskiego sposobu gotowania, która polega na pieczeniu bądź grillowaniu mięs i ryb w specjalnej marynacie, która pięknie błyszczy (czasownik „teru” oznacza „błyszczeć”) na potrawach. Rolę tej marynaty pełni właśnie sos teriyaki. W Europie i USA przyjął się azjatycki zwyczaj podlewania tą orientalną glazurą właśnie mięs pieczonych – dzięki temu skórka mięsa staje się chrupiąca i ma ostrzejszy smak. Z kolei w Polsce sos teriyaki zyskał uznanie wśród miłośników grillowania – wykorzystuje się go jako marynatę do mięs, które następnie z przyjemnością grillujemy na świeżym powietrzu.
- pierś kurczaka
- 10 g sezamu
- 100 ml sosu teriyaki
- 100 g mąki
- 10 g cukru brązowego
- masło klarowane
- pieprz, sól
Mięso kroimy na paseczki i obtaczamy w mące, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Tak przygotowane piersi wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Smażymy je do chwili aż się zarumienią. Zdejmujemy je z patelni.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy przygotowany przez nas sos teriyaki. Z pewnością zacznie od razu bulgotać, więc zmniejszymy ciepło na patelni. Do sosu dodajemy sezam i cukier brązowy, by poprawić nadać jeszcze większego słodkiego aromatu. Po chwili dodajemy nasze kurczaki. Obtaczamy je w sosie. Gotowe!
Skrzydełka „Palce lizać” z marynatą Teriyaki Kikkoman
Składniki, 2 porcje:
- 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
- sól i pieprz do smaku
- ½ cytryny
- 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć, Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać Marynatę Teriyaki Kikkoman, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Zdjąć folię a skrzydełka jeszcze zarumienić.