Mrożony dorsz polędwiczki Abramczyka 4 przepisy

Dorsz lubi delikatne smaki. Łagodne sosy typu śmietanowego: cytrynowy, koperkowy. Będzie się dobrze komponował z delikatnymi warzywami jak kalafior, puree z ziemniaków. Z ryżem.

PRZEPIS 1 – polędwiczki w winnym sosie śmietanowym:

Rozmraża rybę przez noc.

Składniki:

  • polędwiczka z dorsza
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • „chlust” białego wytrawnego wina
  • szalotka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • pieprz zielony w zalewie sól, pieprz, sól

Puree:

  • ok. 4 ziemniaki
  • 1/2 korzenia selera
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • garstka liści młodego szpinaku
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Rybę dopraw solą i pieprzem. Usmaż na mieszaninie masła i oliwy. Zdejmij z patelni i owiń folią aluminiową, by pozostała ciepła. Na tą samą patelnię dodaj drobno poszatkowaną szalotkę. Ma się zeszklić. Dodaj pieprz (ilość wg. uznania). Dolej wino. Zredukuj. Wlej śmietankę. Zagotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj na rybie.

Puree:

Ziemniaki i seler obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa utłucz (lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków). Do gorących dodaj listki młodego szpinaku. Połącz z mlekiem i masłem, aby powstało gładkie puree.

2. PRZEPIS – Polędwica z dorsza z purée ziemniaczanym, kalafiorem i sosem cytrynowym

Tylko ten grillowany kalafior mi się nie podoba. Zrobiłam bym z niego drugie puree lub po prostu z wody.

3. Przepis – Polędwica z dorsza w sosie migdałowym

Składniki:

  • Polędwica z dorsza 100g
  • Płatki migdałów 40g
  • Kapary 1 łyżeczka
  • Biały ryż
  • Oliwa 10g
  • Masło 20g
  • Śmietana ok. 100ml
  • Miód 1 łyżeczka
  • Białe wino 40ml
  • Cytryna 1 szt.
  • Por 100g
  • Cebula 1 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól i pieprz

4. PRZEPIS – dorsz maślany duszony cytrynowy

Filet z dorsza 2 funty (świeże, pokrojone na porcje)
1 łyżka oliwy z oliwek (do natłuszczenia naczynia do pieczenia)
SOS ŚMIETANOWY CYTRYNOWY
1 szklanka ciężkiego kremu
4 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina, wytrawnego
2 duże cytryny (sok i skórka – dzielimy skórkę na 2 równe porcje)
1 1/2 łyżki ziela koperkowego (świeże, posiekane – 1 łyżka i 1/2 łyżki stołowej)
1/2 łyżeczki soli

SOS MAŚLANY CYTRYNOWY
W rondelku roztopić masło. Dodaj ciężką śmietanę, wytrawne białe wino, sok z cytryny, pierwszą porcję posiekanego kopru z 1 łyżką i pierwszą 1/2 porcji skórki z cytryny. Mieszaj, dodaj przyprawę (sól i mielony biały pieprz), a następnie pozwól, by sos z masła cytrynowego zaczął słabnąć. Usuń z ognia.

Duszenie w maśle cytrynowym
Opłucz i osusz swoje filety z dorsza. Natłuść niewielką płytkę do pieczenia (wystarczająco dużą, aby zmieściła się w niej porcja filetu z dorsza) z oliwą z oliwek lub masłem. Rozgrzej piekarnik do 218 stopni C.

Polej tyle sosu z masłem cytrynowym, aby przykryć dno naczynia do pieczenia, a następnie ułóż filety z dorsza w naczyniu do pieczenia na wierzchu sosu. Posyp resztkami posiekanego kopru i skórki cytrynowej, a następnie dopraw solą i pieprzem (do smaku).

Pozostawić bez przykrycia i upiec (w zależności od grubości twoich filetów z dorsza). Nasz najgrubszy filet z dorsza gotowany w 20 minut. Jeśli używasz cienkich porcji dorsza, gotuj przez 12-15 minut i sprawdź środek swojej największej porcji. Dorsz powinien być biały i łamliwy po zakończeniu. Podawaj natychmiast z pozostałym sosem z cytryny masła.

https://youtu.be/CskJEk0eP7k

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *