Jajecznica

1. JAJECZNICA NA MAŚLE

Sposób inny niż mój:

Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy jajka. Delikatnie mieszamy białko aż się zetnie, omijając mieszadłem całe żółtka. Dopiero jak białko się zetnie tak jak chcemy, robijamy żółtka.

2. JAJECZNICA PO MEKSYKAŃSKU

  • 2 jajka
  • pomidor
  • pół cebuli
  • pół papryki
  • ser żółty tarty
  • masło
  • sól, pieprz
  • ew. kiełbasa
  • ew. sos tabasco
Na patelni rozpuszczamy masło i rzucamy na nie posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, solimy obficie i smażymy, aż papryka zmięknie. Po chwili dorzucamy pomidory, lekko dusimy, wbijamy jajka i mieszamy na małym ogniu. Dosypujemy tarty ser i pieprz. Można też dodać do cebuli jakieś mięsko, najlepiej kiełbaskę. Amerykanie jedzą ją z sosem tabasco.
3. JAJECZNICA NA SŁONINCE I SKWARKACH
Rzucamy roztrzepane jajka na rozgrzane skwareczki.
4. JAJECZNICA PO HINDUSKU
Prawie to samo co po meksykańsku, tylko przyprawy inne.
  • 2 jajka
  • papryka
  • pomidor
  • cebula
  • szczypior
  • papryczka chilli
  • imbir
  • curry
  • kolendra
  • kurkuma
  • masło, sól, pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *