Gulasz po neapoltańsku Ragu alla napoletana

Rag neapolitański to jedna z dwóch najbardziej znanych odmian sosów mięsnych zwanych ragù. Druga odmiana pochodzi z Bolonii i jest znana po włosku jako ragù bolognese lub ragù alla bolognese. Typ neapolitański składa się z trzech głównych części: soffritto, mięsa i sosu pomidorowego. Podawać z makaronem tagiatelle (grube, płaskie wstążki) pokropione oliwą i posypane odrobiną parmezanu.

Ragu alla napoletana czyli sos mięsny rodem z Neapolu jest dość podobny do bardziej znanego sosu bolońskiego. W sosie bolońskim mięso gotuje się jednak, aż rozpadnie się w sosie. Tymczasem w Neapolu dusi się je w jednym kawałku po czym kroi na plastry i podaje jako danie mięsne. Tymczasem sos wcześniej serwuje się jako pierwsze danie, oczywiście jako dodatek do spaghetti.
Na filmie ragu z Kampanii, w wersji przygotowanej przez Genaro Contaldo, z jego rodzinnych stron, wybrzeża Amalfii. (źródło: notatnikkuchenny.pl)

Składniki:

– 1 kg chudej wołowiny podzielonej na kilka dużych kawałków (rostbef lub krzyżowa)
– 100 gr słoniny drobno posiekanej
– puszka pomidorów
– 2 cebule drobno posiekane
– 1 marchew drobno posiekana
– 1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
– ząbek czosnku drobno posiekany
– szklanka czerwonego wina
– 3 łyżki oliwy
– garść posiekanej bazylii
Przygotowanie:

    • W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę razem ze słoniną. Przesmażyć pare minut.
    • Dodać wołowinę i obsmażyć ją ze wszystkich stron.
    • Dodać cebulę, marchew i seler. Smażyć aż się zeszklą.
    • Dolać wina i je odparować często mieszając.
    • Doprawić solą i pieprzem – dusić pod przykryciem około 0,5 godziny na wolnym ogniu, często mieszając.
    • Dodać pomidory i dusić jeszcze 2 godziny ewentualnie uzupełniając odparowany płyn.
    • Na koniec wyjąć mięso i dodać bazylię. DUŻO!!!! Zdjąć z ognia i nieco zamieszać.
    • Sos podawać z makaronem (ok 300 – 400 gr), a mięso pokroić i podawać jako drugie danie.

Aby przygotować spaghetti alla napoletana powstały sos, bez mięsa, należy wymieszać z porcją ok. 350 gr Spaghetti ugotowanego al dente.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *