Flamiche to francuska tarta (quiche, kisz) porowo-serowa, pieczona na kruchym cieście. Nazwa wywodzi się od flamme czyli ogień – ciasto jadło się prosto z pieca zapijając piwem.
Składniki:
Ciasto:
– 300 gr mąki pszennej
– 150 gr masła
– 4 łyżki wody
– szczypta soli
Farsz:
– 3 pory, pokrojone w plasterki
– 250 ml tłustej śmietany
– 2 jaja
– 2 łyżki masła
– 200 gr sera maroiles w plasterkach/utartego lub innego wyrazistego, pikantnego (cheddar, gruyere)
Przygotowanie:
-
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto, tak aby powstałą gładka masa. Zawinąć w folię i na godzinę odstawić do lodówki.
- Przygotować farsz: na patelni roztopić masło, dodać pory, posoli i dusić około 10 minut.
- Wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać nieco soli oraz pieprz.
- Pory zdjąć z ognia i wymieszać z masą śmietanowo-jajeczną.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
- Ciasto rozwałkować na placek i wyścielić nim natartą masłem okrągłą formę do tart, aż po brzeg – ciasto wystające poza formę odciąć. Podziabać dno widelcem. Ciasto można zapiec 10 minut jeszcze przed włożeniem farszu (wtedy obciążyć).
- Farsz ułożyć na cieście, a na nim ułożyć plastry sera.
- Zapiekać około pół godziny.
Najnowsze komentarze