Tarta flamiche z porami i serem

Flamiche to tarta (quiche, kisz) porowo-serowa, pieczona na kruchym cieście. Co ciekawe nazwa flamiche nie wywodzi się od Flandrii (flemish to określenie na język flamandzki) ale od flamme czyli ogień – ciasto jadło się prosto z pieca zapijając piwem.

Składniki:

Ciasto:
– 300 gr mąki pszennej
– 150 gr masła
– 4 łyżki wody
– szczypta soli
Farsz:
– 3 pory, pokrojone w plasterki
– 250 ml tłustej śmietany
– 2 jaja
– 2 łyżki masła
– 200 gr sera maroiles w plasterkach/utartego lub innego wyrazistego, pikantnego (cheddar, gruyere)

Przygotowanie:

    • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto, tak aby powstałą gładka masa. Zawinąć w folię i na godzinę odstawić do lodówki.
    • Przygotować farsz: na patelni roztopić masło, dodać pory, posoli i dusić około 10 minut.
    • Wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać nieco soli oraz pieprz.
    • Pory zdjąć z ognia i wymieszać z masą śmietanowo-jajeczną.
    • Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
    • Ciasto rozwałkować na placek i wyścielić nim natartą masłem okrągłą formę do tart, aż po brzeg – ciasto wystające poza formę odciąć. Podziabać dno widelcem. Ciasto można zapiec 10 minut jeszcze przed włożeniem farszu (wtedy obciążyć).
    • Farsz ułożyć na cieście, a na nim ułożyć plastry sera.
    • Zapiekać około pół godziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *