Gulasz po bolońsku Ragu alla bolognese sos boloński

Moja wersja:

  • Nie daję boczku
  • zamiast wina 1 starte jabłko
  • szczypta chilli
  • łyżka musztardy
  • łyżka cukru
  • dużo więcej cebuli

Istota sosu bolońskiego tkwi w długim, powolnym duszeniu, które pozbawia pomidory kwasu i nadaje mu wyjątkowej delikatności. Sos boloński najczęściej dodaje się do makaronów, niemniej bolończycy nie przyjmują do wiadomości istnienia takiego dania jak spaghetti bolognese, bo przecież spaghetti to makaron rodem z Neapolu i podaje się go z klasycznym sosem neapolitańskim. Podaje się rodzime pasty – tagliatelle, papardelle i oczywiście lasagne. Poza tym ragu alla bolognese często towarzyszy również polencie, ziemniakom, a nawet pieczeniom.

Składniki:

  • – 500 gr mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego (ew. mieszanki)
    – 100 gr pancetty (ew. boczku wędzonego) pokrojonej w kostkę
    – puszka startych pomidorów, trochę koncentratu
    – pół szklanki czerwonego lub białego wina
  • – 1 cebula drobno posiekana
    – 1 marchew drobno posiekana
    – 1 łodyga selera drobno posiekana, najlepiej naciowego
    – ząbek czosnku drobno posiekany
    – 2 łyżki oliwy lub masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kwaśnej szklanki śmietany (opcjonalnie)
  • trochę bulionu (opcjonalnie)
  • ser parmigiano – reggiano do posypania
  • oreganano / bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

    • Na oliwie lekko zezłocić boczek, cebulę, marchew, seler i czosnek.
    • Dodać mięso. Smażyć aż się zrumieni.
    • Dodać pomidory, doprawić solą i pierzem. Smażyć na średnim ogniu około kwadransa.
    • Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jeszcze przez 2 – 3 godziny, mieszając i co jakiś czas uzupełniając odparowany płyn. Dodać mleko i / lub kwaśną śmietanę.
    • Jeśli ragu ma być elementem pasty, w międzyczasie zagotować ok 350 gr makaronu (najlepiej tagliatelle) al dente i połączyć z gotowym sosem

W klasycznej wersji przed przystąpieniem do powolnego duszenia, do mięsa powinno się dodać szklankę tłustego mleka. Dziś często jest to pomijane.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *