Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw

Moczenie owoców i warzyw jest przydatne zwłaszcza, kiedy nie mamy dostępu do tych hodowanych bez użycia chemii. Dlatego dla własnego dobra powinniśmy zadbać o możliwie jak najskuteczniejsze wypłukanie pestycydów.

Możemy wykorzystać do tego specjalne płyny dostępne w zdrowych sklepach, ale jest to rozwiązanie o wiele droższe. Tutaj chcemy zaprezentować tańszą alternatywę, o wiele tańszą.

Pestycydy są produkowane w formie oleistej, aby opady atmosferyczne nie niepokoiły rolników. Dlatego potrzebujemy tutaj zadziałać stopniowo, aby osiągnąć oczekiwaną skuteczność.

Warto dodać, że płyny sklepowe często nie będą tak dobre jak ta metoda, gdyż zwykle koncentrują się na czyszczeniu szkodliwych bakterii, a nie pestycydów.

Moczenie owoców i warzyw – sposób:

Etap 1. – Usunięcie szkodliwych bakterii.

Płuczemy owoce i warzywa w wodzie o odczynie kwaśnym 2-3 minuty.

Na 1 litr wody dodajemy pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) lub wsypujemy 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Jeżeli mamy jonizator to ustawiamy pH pożądanej wody na 2,5-3,5.

Etap 2. – Usunięcie pestycydów.

Płuczemy owoce i warzywa w odczynie alkalicznym (zasadowym) również 2-3 minuty.

Na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody. Jeżeli mamy jonizator to ustawiamy pH na 10-11,5.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *