Sos żurawinowy

Sos z suszonych żurawin

  • suszone żurawiny – 100 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • szalotka – 2 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • ocet jabłkowy – 200 ml
  • cukier – 150 g
  • goździki – 4 szt.
  • ziele angielskie – 4 szt.
  • pieprz cayenne – 1 szczypta
  • sól, pieprz

Ocet zagotowujemy z cukrem, goździkami, zielem angielskim i pieprzem cayenne, aż płyn się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawiny kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy całość na patelni i dodajemy do syropu. Gotujemy około 20 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy sokiem z limonki.

Sos żurawinowo-chrzanowy

1 szklanka świeżo startego chrzanu
1/2 szklanki konfitury żurawinowej
2 łyżki śmietany
sól, pieprz

Chrzan połącz z żurawiną i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *