Sos z suszonych żurawin
- suszone żurawiny – 100 g
- czosnek – 1 ząbek
- szalotka – 2 szt.
- limonka – 1 szt.
- ocet jabłkowy – 200 ml
- cukier – 150 g
- goździki – 4 szt.
- ziele angielskie – 4 szt.
- pieprz cayenne – 1 szczypta
- sól, pieprz
Ocet zagotowujemy z cukrem, goździkami, zielem angielskim i pieprzem cayenne, aż płyn się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawiny kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy całość na patelni i dodajemy do syropu. Gotujemy około 20 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy sokiem z limonki.
Sos żurawinowo-chrzanowy
1 szklanka świeżo startego chrzanu
1/2 szklanki konfitury żurawinowej
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1/2 szklanki konfitury żurawinowej
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
Chrzan połącz z żurawiną i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem.
Najnowsze komentarze