- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula bardzo drobno pokrojona
- 2 ząbki posiekanego na drobno czosnku
- 170 gramów przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2/3 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/3 szklanki musztardy Dijon
- 1 1/2 łyżki ostrej przyprawy meksykańskiej chilli
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
Rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy na wolnym ogniu mieszając, tak, aby się nie zbrązowiła. Po ok. 10 minutach dodajemy czosnek, mieszamy, szklimy ok 1 minutę, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przyprawiamy – jeśli wolimy sos słodszy, dodajemy miodu, pikantniejszy – dodajemy chilli. Po ochłodzeniu sos przechowujemy w lodówce.
przepis z: amerykaodkuchni.com
Jak zrobić śliwkowy sos barbecue?
Składniki na sos barbecue
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor (lub 2 łyżki pomidorów z puszki)
- 2 łyżki octu winnego, szczypta brązowego cukru
- łyżeczka sosu worcester (lub sojowego)
- łyżka wędzonej papryki
- łyżeczka pieprzu cayenne
- garść suszonych śliwek
- dwie łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka musztardy
- szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie sosu barbecue
Rozgrzewamy w rondlu oliwę i podsmażamy na niej posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy do tego pomidory z puszki, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier, sos worcester (albo sos sojowy), śliwki, powidła śliwkowe. Doprawiamy łyżeczką pieprzu cayenne i wędzonej papryki, łyżeczką musztardy, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Całość dusimy przez 25 minut, często mieszając.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.