Sos barbecue domowej roboty

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula bardzo drobno pokrojona
  • 2 ząbki posiekanego na drobno czosnku
  • 170 gramów przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2/3 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/3 szklanki musztardy Dijon
  • 1 1/2 łyżki ostrej przyprawy meksykańskiej chilli
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka

Rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy na wolnym ogniu mieszając, tak, aby się nie zbrązowiła. Po ok. 10 minutach dodajemy czosnek, mieszamy, szklimy ok 1 minutę, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przyprawiamy – jeśli wolimy sos słodszy, dodajemy miodu, pikantniejszy – dodajemy chilli. Po ochłodzeniu sos przechowujemy w lodówce.

przepis z: amerykaodkuchni.com

Jak zrobić śliwkowy sos barbecue?

Składniki na sos barbecue

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor (lub 2 łyżki pomidorów z puszki)
  • 2 łyżki octu winnego, szczypta brązowego cukru
  • łyżeczka sosu worcester (lub sojowego)
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • garść suszonych śliwek
  • dwie łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie sosu barbecue

Rozgrzewamy w rondlu oliwę i podsmażamy na niej posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy do tego pomidory z puszki, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier, sos worcester (albo sos sojowy), śliwki, powidła śliwkowe. Doprawiamy łyżeczką pieprzu cayenne i wędzonej papryki, łyżeczką musztardy, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Całość dusimy przez 25 minut, często mieszając.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.