Moje skrzydełka z woka – TEMPURA! i duszone po chińsku z coca colą

Dziś usmażyłam skrzydełka w woku i wyszły świetnie. Po raz pierwszy były chrupiące, bo te pieczone w piekarniku nigdy nie były chrupiące.

Po pierwsze nie było żadnej maceraty. Tylko odrobina soli i sos sojowy. Były więc suche, dobre do smażenia, nie oblepione sosami.

Do woka wlałam z pół szklanki oleju i jedną kostkę smalcu. Więc nie jakoś bardzo dużo tłuszczu.

Uwaga: nie wolno moczyć ich w miodzie (zrobiłam tak poprzedniego dnia), bo się pali i tłuszcz po dwóch partiach jest zczerniały.

Na jedną partię wrzucałam 10 części skrzydełek i smażyłam około 10 minut, przewracając w trakcie smażenia na drugą stronę. Smażyć trzeba conajmniej 10 minut, aż są dobrze brązowe, chrupiące, może być odrobinę dłużej, inaczej będą w środku surowe.

Sos podany do gotowych skrzydełek nadaje im pożądanego smaku, ale bez sosu są równie dobre.

Duszone z coca colą

Duszone skrzydełka z kurczaka z colą uważane są za jedno z najpopularniejszych dań w Chinach. Łączą chiński styl duszenia z coca-colą, tworząc soczyste i pyszne skrzydełka w stylu BBQ. Wykorzystuje podstawowy chiński proces duszenia, który polega na smażeniu mięsa na dużym ogniu, dodaniu przypraw i sosu, a następnie gotowaniu na wolnym ogniu, aż mięso stanie się miękkie, oraz dostosowaniu smaku i zagęszczeniu sosu na końcu. Jest wiele sposobów na zrobienie duszonych skrzydełek z kurczaka coca-colą. Najprostszym sposobem jest wrzucenie skrzydełek z kurczaka, sosu sojowego i coca-coli na patelnię, a następnie zagotowanie. Ale jeśli chcesz, aby skrzydełka z kurczaka były soczyste, miały zrumienioną powierzchnię (zamiast niechlujnej skórki) i pikantny smak, który nie jest tylko słodki, będziesz musiał poświęcić trochę więcej wysiłku

SKŁADNIKI :
1 szalotka
3 plastry imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (opcjonalnie)
Olej do gotowania
350 ml coca-coli/pepsi
1 puszka piwa do zamarynowania i 1/2 szklanki do gotowania

Przepis angielski tutaj: https://bit.ly/3F6AMHW

Skrzydełka umyć w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Zrób małe dziurki z tyłu i z przodu skrzydełek, aby zamarynowały się głębiej w mięsie. Namocz skrzydełka kurczaka w misce w puszce piwa przez 1 godzinę, aby zmiękczyć mięso. Posiekaj cebulę na małe kawałki. Pokrój 3 plasterki imbiru.

Podgrzej wok/patelnię, aż będzie gorący. Dodaj trochę oleju jadalnego i najpierw białe części szalotki i 3 kawałki imbiru.

Mieszaj smaż przez 30 sekund, a następnie dodaj skrzydełka z kurczaka do woka/patelni. Rozłóż kawałki skrzydełek w jednej warstwie i lekko przyrumień je przez kilka minut z każdej strony. Wok powinien być na dużym ogniu.

Dodaj około pół szklanki piwa, które było używane do marynowania do woka/rondelka, gotuj, aż płyn zmniejszy się o połowę. Następnie dodaj 1 łyżkę jasnego sosu sojowego.

Dodaj 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. (Dla ciemniejszego karmelowego koloru)

Teraz dodaj coca-colę do skrzydełek.

Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do średniego.

Gotuj na wolnym ogniu przez 12-15 minut – aż sos będzie prawie suchy (chociaż na dnie woka powinna pozostać niewielka kałuża gęstego sosu). Wymieszaj skrzydła.

Teraz zwiększ ogień i szybko mieszaj skrzydełka, aż sos pokryje każdy kawałek. Gotowe do podania i podania!

____________________________________________________________________

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać skrzydełka i obsmażyć je przez kilka minut na złoty kolor z każdej strony. Następnie dodać 1 szklankę coca coli i dusić, częściowo przykryte przez 10 minut. Po tym czasie odkryć, potrząsnąć i smażyć do chwili aż płyn zgęstniej i utworzy glazurę, która obklei skrzydełka.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.