Kruche półksiężyce orzechowe w cukrze

Przepis historyczny

Kruche półksiężyce orzechowe w cukrze

 Proporcja na dwie blachy – ok. 60 ciasteczek
  • 120g orzechów włoskich
  • 350g mąki
  • 250g masła
  • 80g cukru pudru lub demerara
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 jajko
  • ok 1/2 szklanki drobnego cukru do posypania
Orzechy zmiel w młynku do kawy na drobną kaszę. Mąkę, cukier, masło i zmielone orzechy posiekaj szybko nożem na stolnicy, dodaj zapach waniliowy, jajko i szybko zagnieć ciasto. Ciasto mocno się klei. Owinięte folią schowaj do lodówki na min 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Odkrawaj po ok 1/4 ciasta (pozostałą część od razu chowaj do lodówki). Z odkrojonego kawałka uformuj na blacie długi wałek (o średnicy ok 1,5 cm) i potnij go na ok 6-7 cm odcinki. Każdy odcinek uformuj na blacie w rogalika. Rogaliki można układać dość ciasno, nie rosną w trakcie pieczenia.
Gdy pierwsza blacha jest gotowa, wstaw ją do pieca (NIE SPALIĆ!!), a w tym czasie formuj drugą blachę. Piecz ok. 8-12 minut w temperaturze 170°C. Powinny lekko się ozłocić. Wyjmij blachę gorących rogalików i każdy rogalik przekładaj ostrożnie do miski z drobnym cukrem / cukrem pudrem, posypuj.

MOJE UWAGI

Rogaliki udały się świetnie, robi się je błyskawicznie ale też błyskawicznie się w piecu przypalają. Piec dosłownie 8 minut, potem się palą.
Ponieważ upierdliwe jest robienie księżyców, to drugą blachę zrobiłam wrzecionka – balaski. Wyszły super. Blachę z gotowymi ciasteczkami dobrze wsadzić do lodówki przed pieczeniem, żeby były chłodne.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *