Kruche rogaliki z dżemem

Przepis historyczny, niesprawdzony, wzięty z chillibite.pl. WYPRÓBOWAĆ

Kruche rogaliki z dżemem

Ciasto przez cały czas trzymam w lodówce, gdyż jest dość delikatne i szybko ogrzewa się wałkowane na cieniutkie chusteczki.

Są maleńkie, mają nie więcej niż 8-9 cm długości. Cudownie kruche, delikatne, rozpływają się w ustach. Nie zważam na to, że nie są idealne i dżem z nich lekko wycieka. Nim zdążę się obejrzeć znikną wszystkie!
Przepis na kruche ciasto, który wykorzystuję na przykład do bardzo kruchego placka ze śliwkami. Tym razem, by rogaliki nie kruszyły się zbyt mocno, użyłam innej mąki – zwykłej pszennej (lub jasnej orkiszowej) zamiast mąki krupczatki.
na ok 50 rogalików
400g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej)
250g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
ok 200g dżemu lub konfitur o gęstej konsystencji
Mąkę, masło, cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto – ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto podziel na 6 równych części i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny albo do zamrażarki na ok 40 minut.
Wyjmij jedną część zimnego ciasta (pozostałe trzymaj w lodówce), rozwałkuj cieniutko na omączonym lekko (na grubość ok 2-3mm) i odrysuj koło od dużego talerza. Podziel koło radełkiem na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż pół łyżeczki dżemu, zwiń rulonik rozpoczynając od szerszego ciasta i uformuj rogalik w taki sposób, by szpic ciasta znalazł się pod spodem. Układaj gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta, które czeka w lodówce. Wypełnione rogalikami blachy (u mnie 2 szt) wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj rogaliki rozkłóconym białkiem i posyp grubym cukrem. Piecz ok 15-17 minut na złoty kolor, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami, by rogaliki równo się zezłociły. Wystudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *