Tiramisu klasyczne i z owocami w pucharkach

Przepis na tiramisu
Nie oszukujmy sie, jedzenie nie służy tylko do zaspokajania głodu. Ma także inną funkcję. Służy do pocieszania. Oczywiście nie każde jedzenie. Sałata z vinegrettem mnie na przykład nastroju nie poprawia. TO musi być coś specjalnego, najlepiej słodkiego, tłustego, kremowego.
Takim specjałem jest tiramisu, którego nazwa to po włosku „podnieś mnie”.
Nie mówcie mi, że połączenie kremowego mascarpone, kawy, likieru i biszkoptów spływa po was jak po kaczce.
Takie połączenie musi działać kojąco, i działa.

Może to banalne, ale to mój ulubiony deser.
Nie odważyłam się jeszcze robić wariacji na jego temat. Trzymam się ściśle przepisu, który mama dostała od znajomej Niemki. Takie tiramisu smakuje mi najlepiej.

Tiramisu a’la Radziwiłł

500 g serka mascarpone
6 żółtek
190 g cukru
Paczka podłużnych biszkoptów („kocie języczki”), np. firmy San
szklanka kawy słodzona 4 łyżkami cukru
parę łyżeczek likieru Amaretto
gorzkie kakao i kawa rozpuszczalna

Zaparzam kawę, słodzę, dodaję likier i studzę.
Żółtka ubijam z cukrem, dodaję mascarpone (radzę kupować włoskie, bo jest gęstsze i nie ma grudek, tak jak polskie), mieszam aż się połączą (mikserem krótko i delikatnie, żeby nie zrobiło się masło).
Biszkopty krótko maczam w kawie i układam na płaskim naczyniu z brzegiem, w szklanej misie lub w osobnych pucharkach.
Na biszkopty wylewam część masy, rozprowadzam, układam następną warstwę maczanych w kawie biszkoptów, zalewam resztą kremu, wyrównuję powierzchnię, wylizuję łyżkę 🙂
Schładzam parę godzin, przed podaniem mieszam kakao z kawą rozpuszczalną (jeśli kawa ma grudki, rozbijam łyżką), posypuję deser obficie (świetne jest połączenie gorzkiego kakao ze słodkim kremem).
Ja zwykle robię w płaskim naczyniu i kroję na sześć porcji.
A potem zamykam oczy i lewituję…
Przepis na tiramisu

Tiramisu a’ la Radziwiłł II

Zaparzyć ok. 2 filiżanki mocnej kawy, wymieszać z 2 łyżkami cukru, schłodzić.

Płaską misę wyłożyć biszkoptami i nasączyć je zimną kawą (nie za dużo!).

3 żółtka ze 100 g cukru ubić na pianę, dodać 250 g sera Mascarpone, delikatnie wymieszać, wymieszaną masę wyłożyć na biszkopty. Masa ma mieć konsystencję półgęstą, nie może być płynna.

Na samym końcu zmieszać trochę granulatu kawy Nesca z naturalnym proszkiem kakao (np. Wedla) i posypać tą mieszaniną masę serową.

Całość wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Wersja w pucharkach z owocami:

Mrożone owoce Hortexu poddusić z odrobiną wody, dodać cukier i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Przekładać w pucharkach na przemian: biszkopty w kawie, mascarpone i owoce.

Na przykład tak: krem tiramisu z owocami 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *