Tarta z cukinii

Dziś tarta z cukinii. To zmodyfikowany przepis Agnieszki Kręglickiej. Polecam szczególnie w sezonie 🙂

Tarta z cukinii

Na ciasto:
250g mąki (ja mieszam białą z razową)
150 g zimnego masła
sól, pieprz
zimna woda
bułka tarta

Na nadzienie:
1 cukinia
1 cebula
50 g parmezanu
2 jajka
kubek śmietany kremówki lub innej gęstej
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Do mąki z solą i pieprzem dodajemy pokrojone masło, kroimy nożem, dolewamy trochę wody (ok. 2 łyżki), ugniatamy ciasto.
Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę (nie koniecznie z zegarkiem w ręku).
Okrągłą blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim blachę.
Pieczemy 15 min. w temp. 200st. Studzimy.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (bez obierania), cebulę kroimy drobno.
Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, serem i przyprawami, łączymy z warzywami.
Masę wlewamy na ciasto, pieczemy ok. 45 min. aż się zetnie (lepiej dłużej niż krócej, żeby cebula nie była surowa).
Można podać z sałatą z sosem vinegrette.

Sos vinegrette do sałaty

ocet balsamiczny lub winny
oliwa
sól, pieprz, ew. czosnek i cukier

W kubku mieszamy 1 część octu z solą i pieprzem, po czym dolewamy 2 części oliwy.
Mój tata do octu dodawał też cukier i zmiażdżony ząbek czosnku.
Ważne żeby zacząć od octu, bo w oliwie sól i cukier się nie rozpuści.
Taki sos świetnie pasuje do porwanej sałaty. Najlepiej wymieszać go z sałatą ręcznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *