Surówka Colesław biała kapusta plus z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

  • główka młodej kapusty
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki soli

Opcjonalnie można dodać starte jabłko lub pora, do przyprawienia chrzan.

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

COLESŁAW KLASYCZNY

Szatkujemy drobno kapustę z dodatkiem marchewki i cebuli. Solimy

Cała różnica to sos: majonez z chrzanem, mlekiem, octem i cukrem. Musi postać z godzinę przed podaniem!

  • Kapustę umyć, obrać zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone, przekroić na ćwiartki i wykroić głąb.
  • Kapustę cieniutko poszatkować, włożyć do miski. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
  • Dodać majonez, wlać ocet winny z sokiem z cytryny oraz miodem, i wszystko razem wymieszać. Można dodać posiekaną natkę lub koperek, można doprawić nasionami kopru włoskiego.

COLESŁAW z oddaszfartucha:

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula

SOS:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, chili

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.