Wersja z Menu Dorotki
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg kapusty najlepsza młoda ale ze starej też dobra
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula (polecam szalotkę)
- 2 pełne (z czubem) łyżki majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
- około 1/2 łyżeczki pieprzu
Colesław z młodej kapusty
- główka młodej kapusty
- 1 nieduża biała cebula
- 1 średniej wielkości marchew
- 1/2 pęczka koperku
- 1/4 łyżeczki soli
Opcjonalnie można dodać starte jabłko lub pora, do przyprawienia chrzan.
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu lub cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
COLESŁAW KLASYCZNY
Szatkujemy drobno kapustę z dodatkiem marchewki i cebuli. Solimy
Cała różnica to sos: majonez z chrzanem, mlekiem, octem i cukrem. Musi postać z godzinę przed podaniem!
- Kapustę umyć, obrać zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone, przekroić na ćwiartki i wykroić głąb.
- Kapustę cieniutko poszatkować, włożyć do miski. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
- Dodać majonez, wlać ocet winny z sokiem z cytryny oraz miodem, i wszystko razem wymieszać. Można dodać posiekaną natkę lub koperek, można doprawić nasionami kopru włoskiego.
COLESŁAW z oddaszfartucha:
- 1/4 główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
SOS:
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, chili
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.