Kurczak pomidorowy pieczony na ryżu

Składniki:

  • 5 kawałków (0,5kg)
  • 2 woreczki ryżu po 100 g
  • cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz, olej, sos sojowy

Zalewa:

  • 600ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (uwaga pikantne)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru, pieprz, sól
  1. Kurczaka skropić sosem sojowym, obtoczyć w słodkiej papryce, chilli, soli i pieprzu. Podsmażyć na patelni.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać suchy ryż.
  3. Cebulę pokrojoną w grube plastry poukładać na ryżu.
  4. Podsmażone podudzia ułożyć na ryżu i cebuli.
  5. Do ciepłej 600ml wody dodać 3 łyżki ketchupu / przecieru / passaty, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki, chilli, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru. Plus sól i pieprz.
  6. Gorącą zalewę przelać na ryż w naczyniu starając się nie zmyć przypraw z kurczaka. Piec w 180 st. C przez ok. 60-70 minut (aż ryż wchłonie całą zalewę).

Świetne danie, ryż wspaniały. Dałabym przyprawy gyros, więcej przypraw, czosnku. Na ryżu można położyć warzywa, marchewkę, kapustę, paprykę, ogórki kiszone, co tam jeszcze. Kurczak może być w formie udzików, piersi, skrzydełek, pałek. Ryż można by zalać bulionem, winem, dodać przecieru pomidorowego. Ryż można uprzednio zeszklić na oliwie. Niektórzy nie podsmażają przed pieczeniem. Do tego dałam trochę selera naciowego uduszonego na maśle ghee. Bardzo dobre.

Trzeba uważać na proporcje ryżu i zalewy.

600 ml płynu na 200 g ryżu.

Inne wykonania:

x

c

x

Tu wersja oddaszfartucha Tomka Strzelczyka, razem z kapustą i marchewką. Tę zrobić!

Składniki :

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1/2 l passaty pomidorowej
  • 1 duża łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta chili
  • 2 łyzeczki słodkiej papryki
  • sól , pieprz, olej

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.