Moja genialna sałatka jarzynowa.
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 gruba pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 raczej duże cebule
- 3 duże kwaśne jabłka
- kilka ogórków kiszonych
- 6 średnich ziemniaków
- puszka groszku konserwowego
- 6-8 jajek na twardo
- 1/2 słoika majonezu
- 1/2 słoika wytrawnej musztardy (sarepska)
- sól, pieprz
Pietruszkę i seler liczę łącznie – łącznie mają mieć tyle samo objętości co 3 marchewki. Wszystkie składniki mają być w tej samej ilości, z wyjątkiem ziemniaków i kwaśnych jabłek, których dajemy o 30-40% więcej. Takie są proporcje mojej sałatki jarzynowej:
Jabłka kwaśne, najlepiej renety, jak nie ma to inne byle kwaśne. One decydują o smaku sałatki. Jak są słodkie, to sałatka jest bez smaku.
Ziemniaki najlepsze są tzw. „sałatkowe”, to specjalny gatunek do sałatek. Nie rozlatują się.
WARZYWA GOTUJEMY AL DENTE w OSOLONEJ wodzie!
Warzyw nie wolno rozgotować, bo będzie paćka nie sałatka. Nie dajemy do sałatki żadnych wygotowanych i miękkich warzyw z rosołu.
Woda musi być osolona, bo potem chcemy jak najmniej składniki mieszać, żeby się nie posklejały. Więc solimy od razu w wodzie.
Warzywa i jajka kroimy w kostkę ok. 0,5 cm.
Groszek z puszki odsączamy z płynu, obrane ogórki kiszone odsączamy z soku.
Do dużej misy wkładamy wszystkie składniki, pieprzymy po wierzchu. Pół słoika majonezu mieszamy z musztardą sarepską. Nie dajemy żadnej śmietany, wtedy nie podchodzi wodą.
I TERAZ DELIKATNIE MIESZAMY ZE SOBĄ WSZYSTKIE SKŁADNIKI. Mieszamy sprytnie, jak najkrócej, żeby się nie posklejały w paćkę, tylko zachowały formę. Jeśli trzeba oczywiście dosalamy.
Sałatka osiąga swój bogaty smak dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Ja robię zawsze w przedzień. Dopiero na drugi dzień, kiedy sól się dobrze rozejdzie, naprawdę dobrze smakuje.
Włoszczyznę i ziemniaki ugotować al dente (ziemniaki w mundurkach) w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokroić w piękną kostkę. Powinno ich być mniej więcej po równo. Najlepiej kłaść w dużej misce poszczególne składniki obok siebie, nie mieszać ich od razu. Wtedy widać, czego ile jest. Wszystkiego po równo, z tym że cebuli i jabłka więcej.
Z ogórków kiszonych odsączyć nadmiar soku, który powstaje po pokrojeniu ogórków.
Wszystkie składniki wymieszać. Mieszać bardzo delikatnie, jak najkrócej. Dodać majonezu, musztardy, soli i pieprzu do smaku.
Kluczem jest doprawienie i smak jabłek. Jabłek musi być sporo, więcej niż innych składników, i muszą być kwaśne, nie słodkie. I cebula jest ważna. Sporo cebuli. Żeby sałatka miała wyrazisty smak.

Najnowsze komentarze