Moja genialna sałatka jarzynowa. Składniki:
- włoszczyzna bez pora
- kilka ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 2 duże kwaśne jabłka
- puszka groszku konserwowego
- kilka ogórków kiszonych
Włoszczyznę i ziemniaki ugotować al dente (ziemniaki w mundurkach) w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokroić w piękną kostkę. Powinno ich być mniej więcej po równo. Najlepiej kłaść w dużej misce poszczególne składniki obok siebie, nie mieszać ich od razu. Wtedy widać, czego ile jest. Wszystkiego po równo, z tym że cebuli i jabłka więcej.
Z ogórków kiszonych odsączyć nadmiar soku, który powstaje po pokrojeniu ogórków.
Wszystkie składniki wymieszać. Mieszać bardzo delikatnie, jak najkrócej. Dodać majonezu, musztardy, soli i pieprzu do smaku.
Kluczem jest doprawienie i smak jabłek. Jabłek musi być sporo, więcej niż innych składników, i muszą być kwaśne, nie słodkie. I cebula jest ważna. Sporo cebuli. Żeby sałatka miała wyrazisty smak.
Najnowsze komentarze