Sałatka jarzynowa

Moja genialna sałatka jarzynowa. Składniki:

  • włoszczyzna bez pora
  • kilka ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • puszka groszku konserwowego
  • kilka ogórków kiszonych

Włoszczyznę i ziemniaki ugotować al dente (ziemniaki w mundurkach) w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokroić w piękną kostkę. Powinno ich być mniej więcej po równo. Najlepiej kłaść w dużej misce poszczególne składniki obok siebie, nie mieszać ich od razu. Wtedy widać, czego ile jest. Wszystkiego po równo, z tym że cebuli i jabłka więcej.

Z ogórków kiszonych odsączyć nadmiar soku, który powstaje po pokrojeniu ogórków.

Wszystkie składniki wymieszać. Mieszać bardzo delikatnie, jak najkrócej. Dodać majonezu, musztardy, soli i pieprzu do smaku.

Kluczem jest doprawienie i smak jabłek. Jabłek musi być sporo, więcej niż innych składników, i muszą być kwaśne, nie słodkie. I cebula jest ważna. Sporo cebuli. Żeby sałatka miała wyrazisty smak.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *