Marchew duszona z cebulką i curry

Składniki:

  • 8-10 średniej wielkości, ładnych marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • mała szczypta cynamonu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • ok. 1/3 łyżeczki curry
  • 3-5 łyżek sosu Worcester
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek bulionu lub wody do podlewania w trakcie duszenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Marchew obieram i myję, po czym kroję na ukośne plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę kroję w piórka. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam cebulę i podsmażam ją przez 2-3 minuty, do zeszklenia, po czym dorzucam na patelnię pokrojona marchewkę. Dodaję masło, całość oprószam solą i pieprzem, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę ok. 10 minut. Mieszam w międzyczasie. Następnie dolewam kilka łyżek płynu, dodaję curry, wędzoną paprykę, cynamon oraz posiekany czosnek. Dalej pod przykryciem duszę 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka (w razie potrzeby uzupełniam płyn). Na koniec dodaję sos Worcester oraz posiekana natkę pietruszki,  i już bez pokrywki – mieszając – smażę kilka minut. Podaję na ciepło jako dodatek.

Z bloga:

http://sio-smutki.blogspot.com/2018/08/duszona-marchewka-z-cebula-i-curry.html#more

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *