Składniki:
- 8-10 średniej wielkości, ładnych marchewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- mała szczypta cynamonu
- 0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- ok. 1/3 łyżeczki curry
- 3-5 łyżek sosu Worcester
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek bulionu lub wody do podlewania w trakcie duszenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew obieram i myję, po czym kroję na ukośne plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę kroję w piórka. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam cebulę i podsmażam ją przez 2-3 minuty, do zeszklenia, po czym dorzucam na patelnię pokrojona marchewkę. Dodaję masło, całość oprószam solą i pieprzem, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę ok. 10 minut. Mieszam w międzyczasie. Następnie dolewam kilka łyżek płynu, dodaję curry, wędzoną paprykę, cynamon oraz posiekany czosnek. Dalej pod przykryciem duszę 10-15 minut, aż marchewka będzie miękka (w razie potrzeby uzupełniam płyn). Na koniec dodaję sos Worcester oraz posiekana natkę pietruszki, i już bez pokrywki – mieszając – smażę kilka minut. Podaję na ciepło jako dodatek.
Z bloga:
http://sio-smutki.blogspot.com/2018/08/duszona-marchewka-z-cebula-i-curry.html#more
Najnowsze komentarze