Szwedzkie klopsiki z Ikei – pulpety, klopsy

Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików

Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości
– 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego
– 5-7 łyżek bułki tartej
– 1 jajko
-1 czubata łyżeczka soli
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego
– pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
– 2 płaskie łyżki mąki
– olej do smażenia
– 1 łyżka sosu worcester
– żurawina do podania klopsików

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę na pulpety, do miski dodaj mięso, drobno posiekany boczek, bułkę tartą, jajko, sol, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Wymieszaj całość aby stworzyć jednolitą masę. Uformuj malutkie pulpeciki.
  2. Smaż pulpety na gorącej patelni za jednym razem lub jeśli patelnia jest mniejsza podziel je na dwie części. Muszą być obsmażone z każdej strony.
  3. Mąkę wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około 10-12 minut aż sos zgęstnieje i dobrze się podgrzeje.
  4. Klopsiki wyłóż na talerze razem z puree i warzywami, dodaj też po łyżce słodkiej żurawiny na porcję lub więcej jeśli lubisz.

Poniżej oryginalny przepis opublikowany przez Ikeę w czasie koronowirusa.

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 1 rozdrobniony ząbek czosnku,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek stołowych pełnotłustego mleka

Na sos:

  • odrobina oleju,
  • 40 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 150 ml bulionu wołowego,
  • 150 ml śmietanki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

Klopsiki:

  1. Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę w misce, wymieszaj dokładnie rękami. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i wszystko połącz. Dodaj mleko i przypraw solą i pieprzem.
  2. Z masy mięsnej uformuj niewielki kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu podczas gotowania utrzymają swój kształt).
  3. Na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go. Gdy będzie gorący, podsmaż klopsiki, aby były rumiane z każdej strony.
  4. Podsmażone klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.

Tradycyjny szwedzki sos śmietanowy:

  1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj 40 g mąki pszennej i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, dalej podgrzewaj, mieszając. Potem dodaj śmietankę, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Duś, aż sos zgęstnieje.
  2. Gdy sos będzie gotowy, podawaj go z ziemniakami w ulubionej formie – na przykład z puree lub z gotowanymi. Smacznego!

PRZEPIS OD GRZEGORZ Z MNIAM MNIAM:

Przygotowanie tych słynnych na całym świecie klopsików nie jest trudne ani czasochłonne (najwięcej czasu, czyli dosłownie kilka minut zajmuje ich formowanie). Swój smak zawdzięczają zeszklonej cebuli, kwaśnej śmietanie i odrobinie cukru – ale uwaga, cukier NIE sprawia, że są słodkie, a po prostu „podkręca” ich smak. Są niezwykle soczyste – bo w mojej wersji są wpierw ugotowane, a potem krótko obsmażone na maśle wymieszanym z olejem. I to właśnie ich tajemnica 🙂 Niewielka, ale efekt jest wspaniały 🙂

Składniki na szwedzkie klopsiki (kottbullar) z pysznym sosem

1/2 kg mielonego mięsa – najlepiej po połowie wieprzowiny i wołowiny
1 bułka kajzerka
4 łyżki mleka
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
1 szklanka mięsnego bulionu
2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany minimum 18%
1 czubata łyżka pszennej mąki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

do smażenia:
4 łyżki oleju
1 czubata łyżka masła

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *